SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Glad Påsk

Det är något märkvärdigt med högtider. De känns i hela kroppen långt innan och erfarenheten av tidigare firanden stimulerar fantasin att på nytt närma sig en personlig upplevelse – för sig själv! – eller tillsammans med andra. Påsken hör dit med allt sitt innehåll och den innebörd man bestämt sig för. Man kan ta till sig de dramatiska händelserna i bibeln med korsfästelsen och hoppfullheten kring återuppståndelsen där frälsaren inte knäcktes. Då heller. Man kan bläddra i tidningsklippen och jämföra med ryske frihetskämpen Alexej Navalny, som dräptes av Putinregimen för ett par månader sen. Helvetena i Ukraina eller Gaza. Eller varför inte ta till sig ögonblicket i August Strindbergs teaterpjäs ’Påsk’, från år 1900, där sonen i den plågade familjen kommer hem, hänger av sig ytterrocken och säger: Det är som om den bar hela vinterns sorger och bekymmer. Slitet växlar över i något efterlängtat och nytt. Det är som att kliva ur vardagen, in i overallen och bege sig till Grundsjön. Man möter hoppet, friden, stillheten – och sig själv. Svårslagen tradition!
Fisketuren är stunden som inträffar när den pågår och sträcker sig på ömse sidor med längtan till och längtan tillbaka. Det är mer än vad vi normalt får ut av våra andra upplevelser.
Vädret blir som dt blir och ibland blir det ämnen som vi återkallar när vi säger ”Minns du den där dagen när vi var på Grundsjön. På påsken!”
Minne är tillgångar som ägs i original! Liksom upplevelsen av påskmaten. Kommer du ihåg?

Påsken är den största fiskehelgen i vår tradition och på påskbordet i Långå serveras de läckerheter som hämtas ur de friska vattnen. Rökt abborre hör till förrätternas höjdare. Rökt sik, en delikatess. Sikrom, en sensation! Äggröra med rökt lake, likaså. Faktiskt godare än ål, om det är någon som minns hur den smakade innan den aningslösa utfiskningen satte stopp. Laklever är en delikatess. Tag försiktigt bort den gulgröna gallblåsan. Djupfrys minst fyra dygn. Sjud försiktigt i saltat vatten, eller smörfräs i lagom varm stekpanna. Serveras med hackad gräslök på smörat knäckebröd. Lakrommen! Djupfrys fyra dygn, tina, vispa bort hinnorna i vattenbad, sila, låt rinna av i filter, salta, peppra, servera på smörstekt, vitt bröd, med hackad rödlök och en liten klick crème fraiche och kanske en liten dill vippa. Sagolikt gott! Många slänger laken, mot bättre vetande. Det är tillåtet att be att få den, för du vet ju bättre. Till skillnad från många vatten är tung metallhalterna i fiskarna här knappt mätbara.
Glad Påsk till er alla från styrelse och medarbetare i Långåfiskets verksamhet!
Helge Jonsson