Fisketurer

En fisketur är en satsning som man vill ska bli en minnesvärd upplevelse. Bra planering och rätt utrustning ökar chansen att få det man önskar. Tiden är alltid en bristvara och det gäller att få ut mesta värde av varje tillgänglig timme. Information om fisket, fiskevattnens lättillgänglighet goda råd är högsta prioritet. Det ska vara enkelt, lätt och ”snabbt” att hitta till rätt ställe. Vi ger tips om vilken utrustning som rekommenderas. Det gäller särskilt för nybörjare men även för den som har erfarenhet.

Den information en fiskare behöver för sin planering gäller fisketider, fiskarter, fiskevattnen och vad som är typiskt för dessa, regler, boendeservice, tillgång till hyrbåtar och fiskekortpriser. Vintertid är information om isläget avgörande viktigt! För många är ekonomikalkylen en sekundär fråga utom i ett fall: samåkning. Den och flera andra rekommendationer finns i Långåfiskets miljöpolicy. Meningen med den är att belastningen på natur och miljö ska minimeras till lägsta möjliga nivå utan att behöva avstå från fisket.

Vi rekommenderar att handla lokalt! Det är onödigt att frakta det som redan finns på plats till priser som är konkurrenskraftiga. Och missa inte lokala leverantörer av det som är närodlat och uppväxt här. Du kommer alltid att vara beroende av att det finns service tillgänglig. Bästa garantin för att du har tillgång till den i framtien är att du använder den redan idag.

Planeringstips för fisketuren

  1. Börja tidigt med att bestämma tidpunkt och antal dagar. Ta hänsyn till när fisket brukar vara ”som bäst”. Se bästa fisketiderna här på hemsidan. Kontrollera vilka tider då vattnen är tillgängliga och fisket tillåtet.
  2. Bestäm vilka fiskevatten som är mest intressanta utifrån dina prioriteringar och önskningar. Under FISKEVATTEN finns uppgifter om vilken typ av fiske de erbjuder.
  3. Boka boende i mycket god tid eftersom efterfrågan vissa tider är större än tillgången. Gäller hela året.
  4. Grundutrustningen (Se UTRUSTNINGSLISTA!) ses över i god tid och är färdig att ta med när tillfället kommer. Spön, rullar, linor, flugor, beten, regn-, vadar- och flytutrustning, flytväst, håv, utrustning för mat/matlagning, ryggsäck och korg att förvara fisken i (använd aldrig plast!). Mygg och knott kan vara besvärliga. Använd ”tät klädsel” och knottflor över huvudet. Då behövs inte myggmedel. Karta och kompass; GPS fungerar inte överallt! Laddad mobiltelefon i vattentätt skydd; laddare. Kamera. Skyddsglasögon. En rejäl kniv och en mindre. Toapapper.
  5. Dagturer behöver alla eller delar av grundutrustningen, men innebär ”lätt packning”. I ryggsäcken ska alltid finnas tändstickor, kniv, kaffepanna/stekpanna, kåsa, salt och kryddor, socker, pulverkaffe/thepåsar, buljongtärning, aluminiumfolie, plastpåsar i olika storlekar, första förband/smärtstillande, toapapper, reservstrumpor och vind-/regnskydd, t ex regntät duk 2 x 3 m (tarp eller pressenning).
  6. Vildmarksliv med flera dygn ute kräver dessutom ett bra tält, liggunderlag, sovsäck och ett bra stormkök med bränsle. Bekväma kängor som är ingångna och bra ryggsäck, anpassad åtminstone för 10 kilo. Varma och bekväma kläder; nattemperaturen kan smyga ner mot nollan! Solcellsladdare till mobilen.
  7. Säkerhet. Sportfisket sker alltid ”på egen risk”! På helt eget ansvar! Det innebär att du själv ansvarar för din egen säkerhet och att du uppträder på ett sätt som inte innebär någon fara för dem som fiskar intill dig. Eller för natur och miljö. Säkerhetsutrustning är lika självklart som fiskeutrustning. Och lika självklart är det att kunna hantera den utrustningen med samma krav och skicklighet som man hanterar sitt fiskespö.Fiske och säkerhet omfattar allt som gäller natur och miljö. Under RÅD OCH REGLER finner du Långåfiskets natur- och miljöpolicy. Läs den och se vad du kan bidra med för att minska din miljöpåverkan. Nedskräpning är förbjudet överallt och alltid. De allvarligaste olyckor som drabbar sportfiskare är drunkning, benbrott och att man ”krokar sig själv”. Varje år drunknar ett tiotal personer i Sverige i samband med fiske, vanligen från mindre båtar, ofta utan säkerhetsutrustning. Ibland alkoholpåverkade.Tänk igenom säkerheten innan fisketuren lika noga som du packar allt annat. Kolla väderprognoser och ha järnkoll på vattenflödet! Testa hur du fungerar i din flytväst när du hamnar i vatten. Laddad och fungerande mobil är bra, men karta och kompass behövs också; GPS fungerar inte överallt.
  8. Ta med giltigt fiskekort, betalkort, körkort/legitimation, kontanter och eventuella mediciner. Reservglasögon, gärna polaroidglasögon.