Fisketurer

En fisketur är en satsning som man vill ska bli en minnesvärd upplevelse. Bra planering och rätt utrustning ökar chansen att få det man önskar. Tiden är alltid en bristvara och det gäller att få ut mesta värde av varje tillgänglig timme. Information om fisket, fiskevattnens lättillgänglighet goda råd är högsta prioritet. Det ska vara enkelt, lätt och ”snabbt” att hitta till rätt ställe. Vi ger tips om vilken utrustning som rekommenderas. Det gäller särskilt för nybörjare men även för den som har erfarenhet.

Den information en fiskare behöver för sin planering gäller fisketider, fiskarter, fiskevattnen och vad som är typiskt för dessa, regler, boendeservice, tillgång till hyrbåtar och fiskekortpriser. Vintertid är information om isläget avgörande viktigt! För många är ekonomikalkylen en sekundär fråga utom i ett fall: samåkning. Den och flera andra rekommendationer finns i Långåfiskets miljöpolicy. Meningen med den är att belastningen på natur och miljö ska minimeras till lägsta möjliga nivå utan att behöva avstå från fisket.

Vi rekommenderar att handla lokalt! Det är onödigt att frakta det som redan finns på plats till priser som är konkurrenskraftiga. Och missa inte lokala leverantörer av det som är närodlat och uppväxt här. Du kommer alltid att vara beroende av att det finns service tillgänglig. Bästa garantin för att du har tillgång till den i framtien är att du använder den redan idag.

Planeringstips för fisketuren

  1. Börja tidigt med att bestämma tidpunkt och antal dagar. Ta hänsyn till när fisket brukar vara ”som bäst”. Se bästa fisketiderna här på hemsidan. Kontrollera vilka tider då vattnen är tillgängliga och fisket tillåtet.
  2. Bestäm vilka fiskevatten som är mest intressanta utifrån dina prioriteringar och önskningar. Under FISKEVATTEN finns uppgifter om vilken typ av fiske de erbjuder.
  3. Boka boende i mycket god tid eftersom efterfrågan vissa tider är större än tillgången. Gäller hela året.
  4. Grundutrustningen (Se UTRUSTNINGSLISTA!) ses över i god tid och är färdig att ta med när tillfället kommer. Spön, rullar, linor, flugor, beten, regn-, vadar- och flytutrustning, flytväst, håv, utrustning för mat/matlagning, ryggsäck och korg att förvara fisken i (använd aldrig plast!). Mygg och knott kan vara besvärliga. Använd ”tät klädsel” och knottflor över huvudet. Då behövs inte myggmedel. Karta och kompass; GPS fungerar inte överallt! Laddad mobiltelefon i vattentätt skydd; laddare. Kamera. Skyddsglasögon. En rejäl kniv och en mindre. Toapapper.
  5. Dagturer behöver alla eller delar av grundutrustningen, men innebär ”lätt packning”. I ryggsäcken ska alltid finnas tändstickor, kniv, kaffepanna/stekpanna, kåsa, salt och kryddor, socker, pulverkaffe/thepåsar, buljongtärning, aluminiumfolie, plastpåsar i olika storlekar, första förband/smärtstillande, toapapper, reservstrumpor och vind-/regnskydd, t ex regntät duk 2 x 3 m (tarp eller pressenning).
  6. Vildmarksliv med flera dygn ute kräver dessutom ett bra tält, liggunderlag, sovsäck och ett bra stormkök med bränsle. Bekväma kängor som är ingångna och bra ryggsäck, anpassad åtminstone för 10 kilo. Varma och bekväma kläder; nattemperaturen kan smyga ner mot nollan! Solcellsladdare till mobilen.
  7. Ta med giltigt fiskekort, betalkort, körkort/legitimation, kontanter och eventuella mediciner. Reservglasögon, gärna polaroidglasögon.

Under RÅD OCH REGLER finner du Långåfiskets natur- och miljöpolicy. Läs den och se vad du kan bidra med för att minska din miljöpåverkan.