SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Tips för medföljande

Ett besök i Långå har lång livslängd! Och Långå är värt ett besök även för den som inte fiskar. Det finns många trevliga aktiviteter att göra istället, dels i Långå by, dels i kringliggande orter. En promenad längs byvägen ger trevlig motion och intressanta upplevelser av gårdar, miljöer och det som är ”dagsfärskt” i naturen. Det gamla bondelandskapet bär tydliga spår tillbaka till tider då Långå redan var en välbärgad bygd som dominerades av jord- och skogsbruk.

Flera av gårdarna räknar anor tillbaka till 1400-talet. Långå Skans är en konsekvens av freden i Brömsebro 1645 då Härjedalen blev svenskt territorium. Långå är fortfarande en levande jordbruksbygd med ett öppet landskap.

Det äldsta livstecknet är fyra tusen år i form av hällmålningarna i berget Hovden, väster om byn.

Långågården, mitt i byn, har hantverk, olika evenemang och tunnbrödsbakning. ”Låna eftervärmen” efter en dags brödbak och gör din egen pizza.

En foto utflykt rekommenderas både för den som vill fånga unika motiv med kamera/mobil eller bara lagra minnesbilder att bläddra i.

Långåbadet i byns västra del är ett naturskönt bad i Stortjärnen. Välordnat med fin gräsmatta, sandstrand, bryggor, hopptorn och omklädningsrum. Grillplats och bord med bänkar. Tennisbana för den som vill spela tennis, fungerar även för paddel.

Stortjärn är dessutom Långåfiskets enda put-and-take vatten så sol- och badintresset går att förena med den som vil fiska. Stor regnbåge, gädda och abborre. Båt finns att hyra.

I Rändåfallet, som ligger bara en kilometer lättvandrad stig från väg 84 vid Saxvall väster om Långå, är värt ett besök och även ett dopp. Raststuga i robust timmer med eldstad (om det inte råder eldningsförbud!).

Mittåfallet, efter gamla vägen mot Grundsjön, har blivit ett mycket populärt utflyktsmål för bad och naturupplevelser.. De laguner som finns mellan tröskelfallen kan liknas vid badkar eller små pooler och falledan nedströms det stora fallet är en upplevelse i sig. OBS! Iaktta stor försiktighet. Det är branta klippor och stora stup. Bada aldrig i det fallande vattnet direkt under ett fall. Där kan falla stenar med allvarliga följder där inte ens en hjälm skulle ha räckt som skydd.

Fråga din stugvärd, leta på nätet eller hör med Turistbyrån i Hede om lämpliga utflyktsmål och aktiviteter.

Eller läs mer här på hemsidan under Tips -> När man inte fiskar -> Att göra!