SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Långåljusnans pärla! – Långå by.

Långå är en vacker och naturskön by mitt i hjärtat av Härjedalen. Fisket är välskött sedan drygt 300 år. Känt och omtalat för sitt attraktiva sportfiske sedan början av 1900-talet. Långå är en livskraftig by med lantgårdar, skogsbruk och befolkning i alla åldrar. Trevligt och bekvämt boende till mycket rimliga priser, Det finns möjligheter att hyra båt. I byn finns en trevlig badplats med tennisbana. Loppmarknad, garnbutik och kafé i Tjärngården. Nilsgården har lamm och fårprodukter alltifrån kött till fällar. Postservice via brevbäraren och naturligtvis fungerande internettjänster med några undantag i vildmarken. Jaktmarker alltifrån fågel till björn. Svamp- och bärmarker när den tiden är inne.
Mängder av stigar och leder för vandring.

Långågår’n är hemvist för hantverkstradition, sammankomster och möten. Tunnbrödsbakning, utställningar och försäljning. Kyrkan håller sammankomster där. Evenemang med aktuella teman. Gården kan hyras för sammankomster för familj och föreningar.

Nytta&Nöje samlingslokal, fullt utrustad för det den heter. Kan hyras för fester, jubileer, sammankomster, teater, underhållning och marknader och till och med lägerverksamhet.

Långå Skans Försvarshistorisk kulturlämning. Långå ansågs vara rätt plats för en befästning för att försvara Sveriges västra gräns mot Norge efter freden i Brömsebro 1645, då Härjedalen, Jämtland och Gotland blev svenskt. En mindre skans anlades kort därefter och ersattes av Långå Skans i slutet av 1600-talet. Den fästning som vi ser idag byggdes på två sommarmånader och var klar år 1700. I samarbete med Långåfisket fin plats för fiske och kastträning plus rastplats från sommaren 2024. Fritt fiske för alla vid skansens gräns mot Långåljusnan.

Långåfisket, ger god service till dig som sportfiskare i variationsrika fiskevatten med ursprungliga fiskarter. Grundsjörödingen är en känd raritet.. Uppdaterad information om fisk, fisket och fiskeplatserna, försäljning av fiskekort, vägvisning och avstånd, markerade stigar och leder, rastkojor, torrtoa, grillplatser, sjösättningsramper med mera. Fiskevårdsområdets hemsida www.langafisket.se ger dig aktuell information.

Långåfiskets tillsynspersonal ger dig värdefulla upplysningar och goda råd. Fiskeguider erbjuder tjänster som ökar innehållet och värdet i dina fiske- och naturupplevelser. Vi har även samarbete med angränsande fiskevårdsområden.

Långåbadet i Stortjärn i byns västra del är en uppskattad badplats med sandstrand, separata omklädningsrum, torrtoa, grillplats, härliga gräsmattor för solbad och tennisbana. Populärt P&T-fiske efter regnbåge! Hyrbåt. Gillas även vintertid för pimpelfiske och erbjuder två vindskydd för raster under fisketuren. Parkeringsplats. Det är bys idrottsförening, Långå IF, som driver, sköter och underhåller badet.

Långå ligger mitt emellan de stora destinationerna Vemdalen och Funäsdalen. Det innebär att all den service som finns där är tillgänglig inom några minuter eller tre kvart från Långå.
I Hede, som ligger närmast, finns affärer, ombud för Systembolaget, turistbyrå, bilservice, läkarstation, restauranger, camping, kyrka och spännande hembygdsgård med program. Marknad under sommaren.

Nyttja den service som finns på plats. Den är dimensionerad för bofasta men även för fritidsboende och tillfälliga besökare. Genom att köpa varor på plats slipper du besväret med frakten och du minskar din miljöbelastning. För att du ska ha tillgång till service även nästa gång behöver du handla just här under ditt besök. Passa på att utnyttja förmånliga och konkurrenskraftiga priser.

FISKEGUIDE
ELIAS HAMMARLUND FISKE & NATUR Guidar dig till dina framgångar och bästa upplevelser i sportfisket. Specialiserad på Långåfiskets vatten, fiskar och metoder. Enskilt eller grupp. Flugor efter eget mönster. Foto från din fisketur och naturen. Kontakt:
https://elias-hammarlund-natur-fiske.webnode.se

BOENDE
Boende i stugor eller lägenheter att hyra håller hög standard med mysfaktor som är uppskattad och med personlig omtanke. Mycket fördelaktiga priser.

Jennys stugor ligger på anrika och stilfulla Gästgivargården från 1800-talet i Långå alldeles intill Långåljusnan med strömfiske efter harr, öring och sik. Plus alla övriga vatten. Komplett utrustade stugor och lägenheter med 4 – 8 bäddar. Privat läge. Egen fiskeguide hjälper dig med val av rätt utrustning och tips om fisket. Hit återvänder fiskare och jägare alla tider år efter år. www.jennysstugor.se 0684-13060; 076 106 46 98 info@jennysstugor.se

Gård Smedjehögen med traditioner, anor i samma släkt från 1500-talet och återvändande stamgäster. Komplett utrustade stugor nära vatten 4-6 bäddar. Grillkåta, egen holme med vindskydd, brygga, bad, grill. Fiskekort. Båt. Fågel- /björn och älgjakt. Yvonne & Gösta Myhr. Långå 115 84093 Hede 0684-13022  E-post: GardSmedjehogen@bahnhof.se

Gården Salmens med byns första skola bevarad. Billigt och bekvämt boende för fiskare, jägare och barnfamiljer i härlig och trivsam miljö mitt i Långå by. Veckopris 2 000 kr. Rikligt utrustad timmerstuga 2 rok 4 b. Vacker utsikt. Fisketurer, guidning och fotosafari arrangeras. Tillgång till 12 båtar. Bokning via 0708984744 eller prgunnar49@gmail.com

Medskogsbygget är den västra, natursköna infarten till Långåfisket. Funktionella och trevliga stugor för 4 personer, 200 – 300 kronor per dygn och stuga. Våningssängar. Kylskåp och utrustning för matlagning. Servicehus för dusch och disk. Torrtoa. Tillgång till båt i sjön Ulften (Orten). Skoterled intill. Plats och el för husvagn. 070-6417133 (Lars) 070-6443459 (Christina)

HANDEL och SERVICE
Tjärngården Butiken innehåller mer än det man kan se. Här finns garn och hantverk av alla de slag. Här kan man få healing och sina chakran balanserade. Man kan sitta med en stickning och en kopp på altanen. Kan du inte komma; beställ så skickar jag. Du kan även beställa distanshealing eller andlig rådgivning per telefon. Fiskekort. Sommartid även loppis. www.garnbutiktjärngården.se

Frendo Hede (OKQ8) Råndalsvägen 2  har det din bil behöver knappa tio minuter från Långå. Bensin, diesel, oljor, däck, släp och biltillbehör. Butik med livs, spel, tidningar, DVD, tobak, fisketillbehör och fiskekort. Macken har egen verkstad som med sina tekniker tar hand om din bil till priser som är av intresse för din plånbok. Skoterled till pump. Butiken håller öppet dagligen från morgon till sen kväll och verkstaden 7-16 på vardagar. Välkommen! Butik/verkstad 070 8510319

Ekbergs fiske & fritid är Härjedalens ledande butik för det som behövs för fiske och friluftsliv. Ekbergs ligger i Vemdalen, en dryg halvtimme från Långå. Hos Ekbergs hittar du alla ledande märken för fiske, kläder, skor och vildmarks utrustning till konkurrenskraftiga priser och med personlig service. Dessutom får du personliga tips och råd av Gunnar Ekberg själv och hans kunniga team. www.ekbergs.nu

ICA Supermarket Hede – den mycket välsorterade och trevliga butiken vid foten av Sonfjället. Här finns allt för fisketuren och semestervistelsen. Det är sant att det lönar sig att handla här. ICA-handlaren Peter Erikssons filosofi är att konkurrera med stormarknadernas låga priser! Så varför släpa med sig det som redan finns på plats? Här finns även kafé, catering och postservice. Skoaffär. Fri parkering utanför ingången. Öppet alla dagar. www.icahede.se  0684–107 33 peter.eriksson@supermarket.ica.se

Fjällhälsan – hälsocentralen finns i Hede knappa tio minuter från Långå och rankas högt för sin kvalité och service. Fjällhälsan har drivits som ekonomisk förening med framgång sedan 2006 med befolkningen i Hede/Vemdalen-området som ägare. Fjällhälsan Råndalsvägen 13 – 840 93 Hede – telefontider vard. 08.00-17.00 tfn. 0684-160 00 www.fjallhalsan.se