SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Att göra

Långå brukar uppfattas som en by där naturkvalité och livskvalité möts i harmonisk balans. Lugnet, fridfullheten och naturen ger upplevelser som skänker återhämtning och nya krafter för den normala livsföringen.

Långå by är sedan flera århundraden ett välskött och ännu fungerande jordbrukarsamhälle. Gå gärna en promenad längs byvägen och betrakta de vackra husen från olika tidsepoker, de äldsta sedan 1600-talet. Redan på 1500-talet fanns ett tiotal gårdar som var så produktiva att de betalande ”tionde”, en kyrkoskatt [s k tionderegister från 1540]. Det innebär att de förmodligen anlagts långt tidigare, åtminstone under 1400-talet. I byn bor idag ca 130 personer och antalet barn och ungdomar är fler än ålderspensionärerna. Ett par hundra personer räknar Långå som sitt andra hem och vistas här regelbundet under alla årstider. Ett tusental besökare från kringliggande orter eller längre bort besöker byn bl a för fiske och friluftsliv. Hösten lockar många jägare till fågel- eller björnjakt innan den populära älgjakten tar vid. Skogarnas rikedomar av bär och svamp ger efterlängtade delikatesser. Mycket prisvärt och trevligt boende finns tillgängligt.

Långåfisket är byns stora attraktion som har hävdats och vårdats i mer än 300 år. Det äldsta kända dokumentet som talar för det är från den 15 maj 1716. Vinterfisket börjar så snart isarna bär i juletid.
Under vårmånaderna, sommaren och hösten erbjuds ett uppskattat fiske som lockar många nya. Väldigt många återvänder år efter år i flera generationer.

I Långå by finns ett välfungerande föreningsliv i de fyra ideella föreningarna och det är tradition att samlas för arbetspass på Skansen och Långåbadet eller för att tillgodose olika behov som kräver gemensamma krafter.

Förutom utflyktsmål och sevärdheter i och runt byn har de näraliggande orterna ett stort utbud som kan intressera. Närmsta huvudort är Hede och strax bortom ligger Hedeviken och Vemdalen. I väster ligger Tännäs, Ljusnedal, Funäsdalen och Bruksvallarna med stort utbud av besöksvärda attraktioner. I de nordvästra delarna av landskapet finns Mittådalen, Ljungdalen och Storsjö Kapell. Från Ljungdalen tar man sig till turiststationen Helags.

Hede är värt att besöka av flera skäl. Hede nuvarande 1600-tals kyrka är ett monument med flerhundraårig historia och har mycket av sin originalinredning kvar i gott skick.

Hede  hembygdsgård innehåller intressanta byggnader, bruksföremål, hantverk och andra kulturskatter i en levande nutidsmiljö med många aktiviteter. Alldeles intill finns Sonfjällets Natur & Kultur med utställningar och evenemang. Där finns även turistbyrå och information om hur man tar sig till områdets stolthet, det unika Sonfjället med dess nationalpark.

Härjedalens fjällmuseum i Funäsdalen är en intressant och givande upplevelse, alltid värt ett besök. Liksom myskoxarna i hägnet vid Tännäs.

Metropoler för vintersporter är Björnrike, Vemdalsskalet, Kröket (Tännäs), Funäsdalen, Tänndalen, Hamrafjället, Fjällnäs, Bruksvallarna och Ramundberget. För den som uppskattar turåkning finns spår i Långå och en utflykt på skidor till raststugan vid Lillfjället är en oförglömlig upplevelse. Sommartid är det trevligt att vandra dit.