SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Straffbart att skräpa ner

Problemet med nedskräpning har debatterats av riksdagen idag, 22 september, i samband med behandling av miljö- och jordbruksutskottets rekommendation att införa skärpta regler för användning av engångsprodukter av plast och hantering av avfall. Enligt förslaget blir det straffbart att skräpa ned även med enstaka småskräp. En sådan ringa förseelse är inte straffbar i dag men föreslås bli det från 1 januari 2022.
– Nedskräpning är ett problem på flera sätt och medför kostnader för föreningen och säkerhetsrisker för människor och natur, säger Helge Jonsson, ordförande i Långå FVO/Långåfisket. Förhoppningsvis ska lagändringen leda till annat beteende, även om problemet inte går att lagstifta bort. Alla är väl emot nedskräpning, även de som gör sig skyldiga till den utan att bry sig om konsekvenserna. Det är svårbegripligt att det är så.

Nedskräpning är enligt reglerna alltid förbjuden överallt inom Långå fiskevårdsområde. Nolltolerans! Styrelsen i Långå godkänner att alla med fiskekort har rätt att påpeka fel som andra gör sig skyldiga till. Samtidigt vädjar styrelsen till alla att ta med det skräp som ändå hamnar i naturen genom andras oförstånd och slarv. Vi måste hjälpas åt att hindra problemet och slippa konsekvenserna, säger Helge Jonsson.