SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Sivan Jansson får årets Smedmanpris.

Smedmanpriset, som är den främsta utmärkelsen inom svenskt sportfiske, delas ut av anrika Dunkrokens Gille till minnet av författaren och konstnären Rolf Smedman. Smedmanpriset 2021 tilldelas Siv Sivan Jansson i Älvkarleby, flugfiskeinstruktör sedan 1996 och grundare av Fjällorna, 2003 den landsomfattande fiskeföreningen för kvinnor. Vid flera tillfällen har Sivan Jansson besökt Långå, nu senast som värd för ett dussin utvalda flugfiskare i Flugfiske i Nordens ”Destination Långåfisket”.
I juryns motivering heter det:

”Flugfiske är en naturnära livsstil med omfattande och mångfacetterade intresseområden om livet i och kring våra vatten och konsten att tillgodogöra sig dessa värden för vardagens balans och harmoni. Det är mest män som ägnat sig åt flugfiske. Det förhållandet bestämde sig Sivan Jansson för att vidga då hon för nära tjugo år sedan bestämde sig för att organisera kvinnors flugfiskeintresse i den landsomfattande föreningen Fjällorna.

Med sig själv som förebild för ett värdefullt intresse och med vunnen erfarenhet från oräkneliga upplevelser av flugfiske intar Sivan Jansson en stark position för främjande av flugfiskets värden bland kvinnor i alla åldrar. Som van föreningsmänniska sedan fjortonårsåldern, behärskar Sivan Jansson de medel och metoder som förmår samla, ena och engagera människor kring ett gemensamt intresse. Företeelsen är fundament i den svenska folkrörelsen.
Sivan Janssons berättarförmåga med pedagogisk, övertygande framställningskonst har öppnat och öppnar kvinnors och handikappades stigar till talrika fiskevatten. Som stöd åt den första tidens introduktion har hon med sakkunskap, förståelse och entreprenörskap utvecklat sin kursverksamhet för många med livslång innebörd och glädje av flugfiskets innehåll.

Siv Sivan Jansson är en god arvtagare och nyskapare inom Rolf Smedmans anda och människosyn.”

Intresset för sportfiske är omfattande i Sverige med ett par miljoner sportfiskare. Andelen som ägnar sig åt fiske med fluga, imitationer av insekter, är starkt växande, däribland ökar andelen kvinnor i alla åldrar. Uppfattningen om att ’flugfiske’ är krångligt och avancerat kan lätt ändras med kunskap och övning i kastteknik. Att redan från början få hjälp att undvika de vanligaste ’felen’ öppnar vägen till ett givande och brett intresseområde.

Sivan Janssons insatser som introduktör och pedagog är beundransvärda. Hennes egna erfarenheter av en stroke vidgade förståelse och behov av konstruktiv hjälp åt dem som upplever begränsningar i sin fysiska förmåga. Flugfiske är möjligt för alla!

Det är med stolthet och varm gratulation till Siv Sivan Jansson som Dunkrokens Gille överlämnar 2021 års hedersdiplom till Rolf Smedmans minne, säger Helge Jonsson, Gillesmästare i Dunkrokens Gille.