SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Naturnära föryngring ersätter fiskodling

Styrelserna för Långå FVOF respektive Grundsjöprojektet har beslutat ändra strategi med odling av Grundsjöröding för årlig stödutsättning. Istället sker romtagning och utsättning av befruktad rom i kläckboxar på fem platser i Grundsjömagasinet, däribland vid Anåns och Mittåns utlopp. Metoden har utvecklats under senare år och ingår i det som kallas ekologiskt vattenbruk.

I Grundsjöavtalet är huvudpunkterna riktat reduceringsfiske efter sik samt stödutsättning av fyra tusen tvåsomriga yngel. Projektägarna Fortum Sverige AB, Härjedalens kommun, Långå fiskevårdsförening, Länsstyrelsen och Särvsjöns bysamfällighetsförening är eniga om ändringen i avtalet. Ett av skälen till ändringen är osäkerhet när det gäller tillgång till odlingskapacitet på rimligt avstånd. Avtalet är i övrigt oförändrat med tio års perspektiv för åtgärderna med uppdrag till Långå fiskevårdsförening att sköta själva entreprenaden.
– Det här är en ändring som vi välkomnar, säger Per-Ola Persson, som är kvalitetsansvarig i Långå FVOF. Det stämmer med den övergripande strategi Långåfisket arbetar med att enbart hålla ursprungliga bestånd av fiskarter inom området och att prioritera naturlig reproduktion.
Med romtagning och utsättning av befruktad rom har vi en metod som är så naturnära som man kan komma. Rödingbeståndet i Grundsjön får ’hjälp till självhjälp’ på ett sätt som är etiskt tilltalande och stämmer med våra grundvärderingar om att fiskarna inom området ska ha förhållanden och kvalité som ligger det ursprungliga så nära som möjligt, säger han.
Allan Blomkvist, vice ordförande i styrelsen för Långå fiskevårdsförening, är även ansvarig för arbeten som utförs åt Grundsjöprojektet. Den metod som börjar tillämpas nu är han positiv till. Alla åtgärder innehåller olika svårigheter, men vi känner att den här metoden får vi grepp om och sätter stor tilltro till, säger han.
Den avelsbesättning som varit inhyrd hos Tännäs Fiskecentrum kommer att sättas ut i Grundsjömagasinet i september efter fem år i odlingen. Rödingarna har aldrig fått uppleva den naturmiljö de hör till förrän nu.
Metoden med kläckboxar är beprövad och används alltmer inom ekologiskt vattenbruk. Från den 1 oktober uppdateras reglerna för användning bl a av kläckboxar.
Långåfiskets nya strategi innebär att det inom området endast blir utsättning av odlad regnbåge i Stortjärn, byns badtjärn.