SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Personligt ansvar för klokt fiske

Nu gäller det att vi hjälps åt mer än någonsin tidigare. Den varma och torra sommaren får ett antal konsekvenser som är viktiga att hantera på rätt sätt. Det är inte bara vi människor som påverkas. För fisken är förhållandena kanske ännu värre med begränsade möjligheter att hitta svalare och därmed syrerikt vatten. Därför gäller det att fiska med hänsyn till de omständigheterna för att inte göra skada på fisket, särskilt i de mindre vattendragen där situationen på sina håll börjar bli allvarlig på grund av minskad vattenföring och ovanligt höga vattentemperaturer. Det leder bland annat till att fisken samlas i djuphöljor och blir lättare att fånga. Undvik att fiska där och välj istället tjärnar, sjöar och större vattendrag. Men även där bör du fiska med måtta för att undvika framtida problem.

Långå FVOF följer utvecklingen och förhållandena noggrant. Om det visar sig nödvändigt att stänga vissa vatten så gör vi det. Isåfall meddelas det här på hemsidan och på face book.

Vi får många frågor om skogsbränderna i Härjedalen. De härjar i landskapets södra delar, i trakten runt Sveg samt i Ljusdals kommun i Hälsingland. Väg 84 har tidvis varit helt avstängd. Gå därför in på trafikverkets hemsida och uppdatera dig om förhållandena när du ska välja färdväg till Långå.

Det råder totalt eldningsförbud! Det innebär att du inte får tända eld ens vid ordnade rast- och grillplatser. Du som röker måste försäkra dig om att du släckt din cigarett på ett säkert sätt. Släng inte ut fimpar genom bilfönstret. Förbudet gäller överallt och hela tiden!

Du är personligt ansvarig för att du fiskar med anpassning och försiktighet och att du respekterar gällande regler med särskild hänsyn till den situation som råder. Ditt personliga ansvar och förnuft är bästa garantin för att Långåfisket ska vara värt namnet även i framtiden! Du är alltid välkommen hit!

Helge Jonsson
Ordförande i Långå FVOF

Janne Gabrielsson, fiskeansvarig i Härjedalens kommun säger såhär:

Med anledning av den aktuella situationen i våra sjöar, tjärnar och vattendrag!
I den rådande värmeböljan, minskar vattenföringen i åar och bäckar kraftigt, samtidigt som vattentemperaturen höjs till kritisk nivå för fisken.
När flödet minskar i bäckar och åar, så samlas fisken i höljor, och kan bli väldigt lätta att fånga. Framförallt bäckar fungerar som barnkammare och uppväxtmiljö för yngel och mindre fisk och bör få vara ifred nu. Det kan vara lätt att ödelägga ett bestånd av t ex öring om man fiskar för hårt under rådande läge.
Fiska därför med måtta och följ de restriktioner som våra fiskevårdsområden fastställt!
Hjälps vi åt, så bidrar vi tillsammans till ett hållbart fiske, även kommande år!
Tack!
/Janne Gabrielsson-Härjedalens kommun