SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Respektera eldningsförbudet

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, uppmanar allmänheten till stor försiktighet i skog och mark.

Det väderläge som råder med höga temperaturer och torrt i skog och mark har lett till att länsstyrelsen i Jämtlands län, där Långå och Härjedalen ingår, har beslutat om eldningsförbud. Prognosen tyder på att brandrisken förvärras framöver.

ALLVARLIGA KONSEKVENSER
En skogsbrand inom Långå fiskevårdsområde får mycket allvarliga konsekvenser. Vissa delar av området är svåra att nå fram till och det tar tid för brandkår och räddningsmanskap att ta sig till platsen. Under tiden hinner elden sprida sig snabbt över stora områden.

PERSONLIGT ANSVAR
Du är personligen ansvarig för din vistelse inom området och för allt vad du gör. Respektera därför det eldningsförbud som gäller! Vid tider när det inte gäller förbud ska du alltid släcka elden efter dig. Det gäller även om det regnar, säger Helge Jonsson, ordförande i Långå FVOF.
– Det fina varma vädret lockar till utevistelse men tänk på att en brand i skog och mark kan startas av flera olika orsaker, inte bara av grillning och eldning. Även cigarettfimpar och små gnistor kan antända den torra vegetationen, säger Leif Sandahl vid MSB.
Som privatperson är det viktigt att följa de regler som gäller här på plats. Information om eldningsförbud finns på länsstyrelsens hemsida www.lansstyrelsen.se/jamtland. Sökord: eldningsförbud
Där finns aktuell information om vad som gäller.
På MSB.se finns den aktuella brandriskprognosen för dethär området. Följ brandriskprognosen i appen BRANDRISK Ute
Eldningsförbud innebär att du inte får tända eld eller använda öppen låga utomhus. All eldning och grillning, även med engångsgrillar, utomhus är då förbjuden.
Om du är rökare är det viktigt att du inte slänger fimpar hur som helst. Tänk också på att inte slänga ut glödande cigarretter från bilar.

Vad gör du om du upptäcker en brand?
Det kan bli en snabb och häftig spridning om en brand väl får fäste, så det är extra viktigt att bränderna upptäcks och släcks i tid.
Om du upptäcker en brand – varna andra i närheten, flytta dig till en säker plats och larma 112. Om det är möjligt, försök att släcka elden.
• Rädda – Rädda dig själv och de som är i fara.
• Varna – Varna alla som hotas av branden.
• Larma – Larma 112.
• Släck – Släck branden om du tror att du klarar det.