SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Långåsik – en delikatess

Långå FVOF lanserar nu genom Långåfisket två nya varumärken: Långåsik och Långå SIKROM.
Det är fångsterna i Grundsjöprojektet som ska marknadsföras och säljas med leverans av orensad sik direkt från stranden eller i form av djupfryst sik i lagom stora förpackningar för vidareförädling hos företagare eller slutanvändare. Detsamma gäller sikrom som tas ut i senare delen av oktober.

Grundsjösiken håller mycket god kvalité och är en utmärkt matfisk. Genomsnittsvikten ligger på halvkilot vilket gör den lämpad att saluföra som rökt sik eller som filead portionsfisk till slutkund.

Sikrom är en delikatess som inte ligger långt efter den kända Kalixrommen i popularitet. I handeln brukar sikrom ligga i prisspannet mellan 600 och 800 kronor per kilo.

Logotyp för de båda produkterna har tagits fram och produktblad finns framme för den som är intresserad.
Skicka din intresseanmälan till info@langafisket.se

Sikfisket startade i söndags och pågår som mest intensivt under tiden fram till september. Då fiskas det med flytnät, som är sex meter djupa. De vittjas dygnet runt. Det handlar om riktat reduceringsfiske efter sik, eftersom den konkurrerar med Grundsjörödingen. Hela 97 % av fångsten är sik. Knappt en procent är röding, varav merparten kan återutsättas. Resten är öring, abborre och lake. Det innebär att det är hög precision i fisket. Ifjol landades drygt 10 000 sikar.

Under september till november kommer fisket att bedrivas med storryssja. Som tidigare är det specialisten Per-Arne Holt-Seeland som anlitas för fisket och levererar sina expertkunskaper. Allan Blomkvist, vice ordförande i Långå FVOFs styrelse, är projektledare. Per-Ola Persson, Långåfiskets Riverkeeper, deltar i fisket.

En kyl/fryscontainer har inköpts och parkeras vid Grundsjöns södra dammfäste för att få bästa läge för hantering, infrysning och utlastning.

Grundsjöprojektet drivs och finansieras av Fortum Generation AB, Härjedalens kommun, Långå FVOF och Länsstyrelsen i Jämtlands län.