SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

HYFSAD START PÅ SÄSONGEN

Tiden från slutet av maj till efter midsommar brukar betraktas som den bästa tiden för fiske. Åtminstone anser de flesta det, men det visar sig lite då och då att det kan bli lika bra i juli om förutsättningarna är de rätta. En del upplever till och med att höstfisket efter harr är årets höjdpunkt. Årets noteringar så här långt pekar i alla fall på stort intresse som överträffar den heta och torra fjol-årssommaren då många avstod från att fiska på grund av vattentemperatur och låga flöden. Det tyder på mycket gott omdöme!

Av rapporter som kommit in verkar flertalet fiskare vara hyfsat nöjda, en del till och med mer än så, men många har saknat de ymniga kläckningar som brukar förekomma. De små sländorna har visat sig i ungefär normalt antal medan Rocken, Stora Åsandsländan [Ephemera Danica] har varit sparsam. Hittills, kanske vi ska säga.

Variationer i naturen och däribland i insektslivet styrs av många faktorer och det är inte helt orimligt att den torra sommaren ifjol medfört konsekvenser för varelser i alla storlekar, inte minst för insekterna och bottenlevande djur vars livsmiljö förstördes till stora delar genom uttorkning av stränder, bäckfåror och ytnära bottnar i åar.

– Det är förvånande att vi inte drabbades av fiskdöd i våra vatten ifjol, säger Helge Jonsson. Vi hade full beredskap för att ingripa med olika åtgärder då, exempelvis stängning av vatten, men det behövde vi aldrig göra.

Den beredskapen har vi hela tiden. Det som aktualiserats på senare tid är behovet av ytterligare fångstbegränsning på vissa håll. Det gäller bland annat Rändhån, ett av Sveriges i särklass främsta sikvatten, där vi har noterat visst överuttag bland en del som fiskar där. De generösa regler som gäller för Långåfisket vill vi gärna behålla men det har sina givna begränsningar, säger Helge Jonsson, med tydligt budskap till dem som inte förstår fiskets etik.

Alla måste förstå att det är sportfiske vi erbjuder! Inte husbehovsfiske. Därför är vi beredda att införa begränsningar omedelbart när det kan behövas, utan förvarning!