SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Grattis Kungen

Idag firar kung Carl XVI Gustaf femti år som Sveriges statschef. Kungen är känd för sitt natur- och miljöintresse, i vilket ingår fiske i olika former, alltifrån husbehovsfiske till avancerat flugfiske. En årligen återkommande fisketur går till Tärnaån, cirka tre mil från Tärnaby, där kungens farfar Gustaf VI Adolf uppförde  en liten fiske stuga 1931. För några år sedan initierade kungen en särskild studie om fiske och förhållanden i ån, ett arbete som pågår fortfarande och som kan ge användbar information för oss andra som vårdar eller fiskar i liknande vatten.

Vid sportfiskarnas hundraårsjubileum i november 2019 var kungen hedersgäst och i sitt tacktal beskrev han på ett personligt sätt varför fisket ligger honom, och oss alla sportfiskare – varmt om hjärtat. Det är lätt att återfinna sig själv i kungsorden. Med anledning av dagens jubileum återger Långåfisket kungens tal som hyllning och gratulation. /Helge Jonsson

H.M. Konungens tal vid Sveriges Sportfiske- och Fiskevårds­förbunds 100-årsjubileum

Mina damer och herrar,
Fiskevänner!

Man brukar säga att ”den som väntar på något gott väntar aldrig för länge”. Jag har funderat på det där när det gäller oss sportfiskare.

Jag menar, ibland väntar vi ju faktiskt väldigt länge – utan att det kommer något gott alls. Och om det gör det, ja, då är det mycket möjligt att vi slänger tillbaka det igen.

Men, mina damer och herrar, det är ju därför det heter sportfiske. Om det inte var svårt skulle det inte vara någon sport!

För mig, personligen, har fisket alltid varit en källa till glädje och avkoppling. En möjlighet att uppleva vår rika natur. Men också en länk till min familjehistoria: då tänker jag framför allt på min farfar, kung Gustaf VI Adolf. På 30-talet byggde han en fiskestuga i fjällen, en stuga som jag i dag besöker regelbundet. Kanske inte så ofta som jag vill, men åtminstone så ofta jag kan.

En känsla, som jag tror att många härinne delar, är att sportfiske är mer än bara en hobby. Åtminstone blir det lätt så med tiden. Det går nästan inte att vara sportfiskare utan att bli intresserad av allt det där som finns runt fisken: Vatten- och miljöfrågor. Fiskevård. Arbetstillfällen. En hållbar utveckling av landsbygden.

Det engagemanget är någonting positivt, som vi ska ta tillvara på. Och det gör Sportfiske- och Fiskevårdsförbundet med den äran!

Till exempel ser man varje år till att mer än 35 000 barn och unga får chansen att komma ut och fiska!

Genom forskningen vet vi att barn som förstår naturen, skyddar den. Så det är en viktig insats som förbundet gör.

Mina damer och herrar, i år är det hundra år sedan förbundet bildades. Och det känns väldigt roligt att få fira det här, på nästan samma plats där allting en gång började.

Det är inte alla som kan fira sin hundraårsdag med att blicka framåt. Men det är precis vad Sportfiskarna gör. Och jag vill passa på att tacka arrangörerna för en givande eftermiddag och en mycket trevlig kväll.

När det gäller framtidens fiskevård kan ni som är sportfiskare, och er organisation, betyda mycket. Vi är alla beroende av goda fiskbestånd, och jag tror att det är viktigt att alla vi ”fisk-intresserade” försöker arbeta tillsammans.

Det har nämligen alla glädje av. Inte bara fisken och naturen – utan också alla som fiskar för sitt intresse, alla som lever av fisketurism, alla som lever av att fånga matfisk, och alla vi som vill kunna äta fisk i framtiden.

Med detta vill jag gratulera förbundet till hundra framgångsrika år. Må lyckan, och fiskelyckan, stå er bi även i framtiden.

Tack!