SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

God och Glad Påsk åt alla!

Under påskveckan, och även tiden innan, har kommit många rapporter om lyckade fångster och minnesvärda upplevelser från vårvinterfisket. Faktiskt fler och med ett genomgående positivt innehåll än på länge. Självklart gäller det den mytomspunna rariteten och rikskändisen, Grundsjörödingen, men även övriga fiskarter som öring, harr och abborre. Större, fetare och smakfullare fiskar! Det är sån’t vi arbetar för i Långåfisket och försiktigt, försiktigt tror vi att det kan ha ett samband med de åtgärder vi gör i Grundsjöprojektet tillsammans med Fortum Sverige AB, Länsstyrelsen i Jämtlands län, Härjedalens kommun och Särvsjöns Bysamfällighetsförening. Det är roligt att få signaler om att det vi arbetar med, faktiskt har betydelse. Vi tänker inte bli stöddiga för det. Men känn efter hur du känner de stunder då framtiden är lockande och uppförsbackarna  är passerade innan nästa kommer.

Grundsjön är och förblir vårt ’innanhav’ och det är vi stolta över och rädda om. I Långå har vi åtminstone de senaste tre hundra åren förstått och insett värdet av att bevara och vårda fisken som en skyddsvärd naturresurs och att ägna oss åt fiske enligt de villkor som naturen bestämmer. Med dig som fiskar här ska vi tillsammans se till att framtiden innehåller dessa värden och möjligheter. Det är ett uppdrag vi har gemensamt kring det vi gillar och vill ha!

Påsken är den största fiskehelgen i vår tradition och på påskbordet i Långå serveras de läckerheter som hämtas ur de friska vattnen. Rökt abborre hör till förrätternas höjdare. Äggröra med rökt lake, likaså. Faktiskt godare än ål, om det är någon som minns hur den smakade innan den aningslösa utfiskningen satte stopp. Laklever är en delikatess. Tag försiktigt bort den gulgröna gallblåsan. Djupfrys minst fyra dygn. Sjud försiktigt i saltat vatten, eller smörfräs i lagom varm stekpanna. Serveras med hackad gräslök på smörat knäckebröd. Lakrommen! Djupfrys fyra dygn, tina, vispa bort hinnorna i vattenbad, sila, låt rinna av i filter, salta, peppra, servera på smörstekt, vitt bröd, med hackad rödlök och en liten klick crème fraiche och kanske en liten dillvippa. Sagolikt gott! Många slänger laken, mot bättre vetande. Det är tillåtet att be att få den, för du vet ju bättre. Till skillnad från många vatten är tungmetallhalterna i fiskarna här knappt mätbara.

Sillar fångas på burk hos Peter och hans gäng på ICA i Hede. Handla där istället för att ödsla bränsle på att frakta varor från köpcentra i storstädernas utkanter. Då är du vänligare mot miljön. Helt och hållet i linje med Långåfiskets natur- och miljöpolicy.

Långfredagen, då skulle man vara i stillhet och hemma, när jag var barn. Redan då tvivlade jag på att varken Gud eller Jesus hade något emot att man satt vid ett pimpelhål på Grundsjön och njöt av solskenet i den mäktiga katedralen. Nu är jag till och med övertygad om att det är okej. Men samtidigt kan vi ju passa på att använda stillheten till eftertanke och kanske en och annan fundering om oss som människor. Enligt skapelseberättelsen är vi ju Guds avbilder. Det är inte dåligt!

God och Glad Påsk åt alla!

Helge Jonsson