SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Glad vår!

Det så kallade brasfisket är definitivt förbi för den här gången och nu är det istället ‘på riktigt’! En och annan myskväll med en trevlig fiskebok eller vid bindstädet eller samtal med likasinnade kan väl smyga sig in även senare, men som sagt nu har vi tid och rum för vårt egentliga intresse.

Valborg är dagen och kvällen för vår längtan, vår ungdomliga längtan oavsett i vilken ålder vi är. Våren är ju en källa som är fylld av hopp, framtid och optimism. Samtidigt tillhör vårkänslorna en demokratisk rättighet där var och en har bestämmanderätt över upplevelser, känslor och åtaganden om vad man vill ska ingå i den närmsta framtiden.

Våren gör ingen skillnad mellan folk och folk, mellan kvinnor eller män, barn, vuxna och gamla, förmögna eller fattiga. Våren påminner oss om den ofantliga rikedom som vi alla förfogar över. En rikedom som inte har med pengar att göra och som inte blir tillgänglig ens om vi skulle försöka betala med swish. Våren omger oss, helt gratis! Var så god, gläds och njut!

För några år sen skrev jag en dikt som heter Vår vår och den består egentligen bara av dessa två ord, som beroende på betoning byter skepnad från att vara pronomen, substantiv eller till och med adverb. Det gick att få ihop ett helt resonemang om denna efterlängtade årstid.

Nu, idag slog det mig, att Våren skulle kunna hanteras med samma ledord som styr Långåfiskets fiskevårdsplan. Ledorden är ju ’bevara, vårda och använda’ och med dessa som paraplybegrepp för respektive ansvarsområde går det att mejsla fram alla behövliga strategier i samklang med själva avsikten och meningen med vår verksamhet, till och med så att det stämmer med etiska, moraliska , ekologiska, biologiska och ekonomiska villkor inklusive uppdykande utmaningarna från en mer och mer förvånad natur.

Vi behöver bevara våren. Jag har svårt att se vad vi skulle ersätta den med. Ingen av de indelta vårarna i Långå: vårvintern, förvåren, våren och senvåren kan ensamma ta över hela begreppet. Det är lika bra att vi bevarar våren som den är!

Vi behöver vårda våren. Vi behöver vårda vår vår som tillgång, för våren är en särskild resurs för oss alla med hopp och framtidstro och glädje och njutningar både av den skira grönskan, fågelsången och vårsolen som tinar upp oss efter vintern och fisken vaknar och vakar. Våren tar emot de frön vi sår och om någon månad skördar vi. Det är ett under, säger vi. Visst är det!

Vi behöver använda våren. Och då följer vi naturens mönster! Vi ordnar för den kommande sommaren, samtidigt som vi njuter av vårsolen och sprätter runt som andra gråsparvar, sjunger naturligtvis visorna ur vår ärvda visskatt, vi klär oss i ljusa lätta kläder, vi ser över och kompletterar vår utrustning och skapar innehåll åt våra planer och framför oss ligger allt vi ska hinna med, allt vi ska vara med om och just nu ryms allt i vår fantasi om fisket. Våren öppnar grindarna som stängt inne vår längtan. Nu ska det bli av! På riktigt!