SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Det här gäller som flugfiske

Vi har fått flera reaktioner på beslutet att införa utökade sträckor med enbart flugfiske i Anån, Mittån och de restaurerade strömsträckorna i Långåljusnan. Till övervägande del är inställningen allt mellan positiv till mycket positiv. Men det finns även några som tycker att ändringen är till det sämre. De är inte ’flugfiskare’ och det är lätt att förstå att de nya reglerna uppfattas som inskränkningar man inte gillar, trots tillgången till allt annat fiske.

I de flesta fall har det visat sig bero på att man inte upptäckt i reglerna vad som menas med ’flugfiske’. Med flugfiske menas fiske med fluga där man använder flugspö, spinnspö (”spinnfluga”) eller långspö (den ursprungliga metoden att ’meta’ med fluga; s k ”dapping”). I samtliga metoder får man använda tafs med tre upphängare, alltså tre flugor på samma tafs, fästade vid kortare tafsar, ’upphängare’. Chansen att få fisk blir tre gånger större! Man kan till och med använda metoden för ”släpmete” från båt eller harlingfiske, drifting, det som i allmänhet kallas och förknippas med ’trolling’.

Flugfiske med långspö är ursprunglig sedan flera århundraden och var dominerande långt in på 1960-talet. Det är ett trevligt sätt att ’meta med fluga’. Man kan välja antingen flytande ’torrfluga’ eller fiska djupare med ’våtfluga’ eller förtyngda nymfer. Särskilt under vår, tidig försommar eller höst med kallare vatten är ’mete’ med ”streamer” ett bra val. Bland de mest kända är Mickey Finn och Parmachene Bell som uppskattas speciellt av röding men även öring, abborre och regnbåge.

I bäckar och smala åar är flugfiske med långspö en fin upplevelse som rekommenderas! Långå fiskevårdsområde har många små vattendrag med bäcköring, en enastående delikatess som smakar bäst smörstekt! Knaperstekt, serverad på knäckebröd, äter man den hel, ungefär som ’sotare’ den knaperstekta, hela strömmingen!

Långåfisket välkomnar alla och gynnar ingen kategori. Alla kan ägna sig åt flugfiske i alla dess former. Innehållet och upplevelsen är nog så värdefulla oavsett val av ’flugspö’, hälsar ledning och tillsynspersonal i Långåfisket!

Flugfiske är en naturnära upplevelse både för fiskaren och fisken!