SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Dags att prova nya rödingvattnet

Nu börjar det bli hög tid att prova Långåfiskets nya rödingvatten, sjön Orten (Ulften), som ligger i fiskevårdsområdets västra del intill väg 84.
I höstas satte Långå Fiskevårdsförening ut cirka 1400 Grundsjörödingar i sjön och därmed väntas Långåfisket få ytterligare ett attraktivt rödingvatten med den omtalade och välsmakande Grundsjörödingen.
Syftet med utsättningen ingår i Långå FVOFs fiskevårdsplan med bland annat åtgärder för att bevara den genetiskt skyddsvärda Grundsjörödingen. Ett stort projekt pågår, det så kallade Grundsjöprojektet, med Fortum Generation, Härjedalens kommun, Långå FVOF och Länsstyrelsen i Jämtlands län som projektägare. Åtgärderna i Grundsjön handlar framför allt om reduceringsfiske efter sik som trängt in i magasinet samt odling och stödplantering av Grundsjöröding, som är en exklusiv tillgång för Långåfisket.
Sjön Orten är outbyggd i den meningen att där aldrig gjorts någon dämning, däremot är vattentillgången från Ljusnan mycket liten eftersom det vattnet leds i tunnel från Lossenmagasinet till Långå kraftverk.
Botten består till stora delar av grus och sten, däribland mycket stora stenblock. Det finns lekbottnar som borde gynna Grundsjörödingen och därmed visst hopp om naturlig reproduktion på sikt. Det största hotet mot rödingen är gäddan som finns i Orten, men eftersom öringen har klarat sig bra finns det vissa förutsättningar att även rödingen ska kunna göra det.

Glöm inte att rapportera fångster till info@langafisket.se Det är mycket värdefullt att få uppgifter om gjorda återfångster, gärna var rödingen fångades och naturligtvis med datum, vikt och fiskens kondition.