SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Vinnande abborre togs i Gangelsjön

Fiskeligan i Tidningen Härjedalen är avslutad för 2019 och vinnare blev Långåfödde Håkan Selin i Hede som tog hem priset genom den abborre han fångade i Gangelsjön inom Långå fiskevårdsområde. Abborrens vikt var på drygt 1,8 kilo, vilket avgjorde tävlingen.

Att det är stora abborrar som Långåfisket bjuder på är ingen nyhet. Gangelsjön har levererat tidigare liksom Grundsjön, Långåljusnan, sjön Orten, Synnaåsjön och Glumtjärnarna. Vikter till och med över två kilo har noterats genom åren och det verkar som att abborrens viktökning är generell inom fiskevårdsområdet. Den så kallade k-faktorn, alltså förhållandet mellan vikt och längd, har ökat markant under senare år. Högre vattentemperaturer och god tillgång på föda antas vara förklaringarna för abborrens del.

Efterfrågan på abborrfiske har ökat påtagligt de senaste åren liksom efterfrågan på bra gäddfiske. Det gäller främst sportfiskare från Mellansverige och Mälardalen, men intresset ökar även bland sportfiskare på andra håll. Vanligast handlar det om catch & release-fiske, det vill säga att man sätter tillbaka fisken oskadd.

Bland fiskemetoderna är spinnfisket efter gädda och abborre vanligast och dominerar, men antalet flugfiskare som intresserar sig för abborre och gädda ökar stadigt och blir populärare. Det är en häftig upplevelse att få en flerkilos gädda på flugan.