SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Naturvärlden åter i Nedre Mittån

Det är inte felstavat i rubriken; den handlar om naturvärlden (Trade Mark för Långå FVOF) som är resultat av de naturvärden som Långåfisket försöker återskapa i hårt sargade strömfiskevatten efter flottledsrensning och kraftutbyggnader. Satsningen på Nedre Mittån ingår i Långåljusnan projektet och syftar framför allt till att återställa så mycket som möjligt av biotoper och livsrum för fisken och vattenlevande organismer. Som bonus av det arbetet skapas fler fiskeplatser och meningen är givetvis även att det ska bli bättre fiske.

Nu har åtgärderna i Nedre Mittån genomförts. Det finns två viktiga skäl för de insatserna, nummer ett är fler naturliga grusbäddar för Ljusnanöringens naturliga reproduktion, det andra är att locka öringen till vandring uppströms. Naturlig reproduktion är ett av huvudmotiven i Långå FVOFs strategi för att bevara, vårda och kunna erebjuda ett bra sportfiske.

Därmed är arbetena i Långåljusnan projektet gemförda för i år. Tack vare finansiellt stöd med 800 000 kronor från länsstyrelsen i Jämtlands län och medel från Hav- och Vattenmyndigheten har projektet kunnat genomföras enligt plan även i år. Länsstyrelsen har dessutom lovat att ställa upp med ytterligare en halv miljon till arbeten bl a i biflödena under nästa år.