SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Sportfiske i politikens topp

Naturen och sportfisket blir tyngre ämnen i parlamentet om Anders Häggkvist väljs in i riksdagen i höst! Boende i Vemdalen, centerpartist och mångårig som kommunalråd i Härjedalen. En realpolitiker med kunskap, insikt och bredare synfält när det gäller människors behov av den natur som fler och fler borde inse att de saknar. Det är därför Centerpartiet i Härjedalen har satsning på fiske som ’nummer 1’ i sin valplattform 2022!

– Fisket är en oslipad diamant som det går att göra mycket mer av, säger Anders Häggkvist. Särskilt bland skolungdomar. Det är där man ska börja! I upplevelsen av naturen är fisket en höjdpunkt. Finns på cykelavstånd. Passar ung som gammal. Härjedalingar och besökare. Kan utövas året runt. På ett naturligt sätt bildas intresse, förståelse och respekt för naturen. Det mår man bättre av både i kropp och själ. Harmoni och trivsel.

Det är därför som Centerpartiet i Härjedalen bestämt sig för rejäla satsningar på fungerande åtgärder med fiske som väg till naturen.

När Anders Häggkvist beskriver Centerns handlingsprogram utgår det från konsekvenserna av livet i miljöer som ’saknar gröna ytor’. Alla barn har inte ens stövlar för att ge sig ut i skogen! Verkligheten blir mer och mer ’konstgjord’. Många inser att det inte håller i längden. Men vad går att göra då? Hans jordnära handlingsplan är enkel och klar:
– Bland barn och ungdomar! Skapa intresse och behov av naturen!
– Fiske i skolan som kunskapsområde och upplevelse.
– Utveckla fisket i Härjedalen tillsammans med fiskevårdsområden, näringslivet och
Sportfiskarna
– Tillgänglighetsanpassa fler fiskeplatser.

Och slutligen! Politik i praktiken: ekologisk och miljövänlig mathållning. ”Fortsatta köp av sik från Grundsjön till våra kommunala kök.” Där menar han den sik som nätfångas för att ge den hotade Grundsjörödingen i Långå chans att överleva! Reduceringsfisket efter sik serverar Härjedalens kommun i skolmatsalar och äldreboenden. Den inställningen är värd ett eget kapitel! Härjedalens kommun är en av ägarna i Grundsjöprojektet tillsammans med Fortum Sverige AB, Länsstyrelsen i Jämtlands län, Särvsjöns bysamfällighet och Långå FVOF.
/Helge Jonsson