SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Pimpelfiske efter harr i Grundsjön

I senaste numret av Sportfiskarnas tidning Svenskt Fiske uppmärksammas pimpelfiske efter harr i Grundsjön med ett flera sidor långt reportage. Det är reportern och journalisten Lasse Hallberg och fotografen Svanthe Harström som sökt sig till Grundsjöns harrställen och upptäckt isfiskets tjusning efter denna flugfiskefavorit. Harren, som är Härjedalens landskapsfisk, finns på flera ställen inom Långå fiskevårdsområde och harrfisket i Långåljusnan hör till många sportfiskares minnesvärda upplevelser. Höstfisket efter harr anses som särskilt attraktivt, men till det kan faktiskt även vinterfisket läggas.

Långåfiskets River Keeper, Per-Ola Persson, ”kan” alla vatten inom Långå fiskevårdsområde, en grundkunskap som byggts på sedan han var barn. Med den kunskapen och kompetensen bär han kvalitetsansvaret i styrelsen för Långå Fiskevårdsområdes Förening. Förutom kännedom och erfarenhet från fiskevårdsområdets alla fiskevatten har Per-Ola en akademisk bakgrund i biologi och ledande roller i Långåfiskets stora projekt, däribland Långåljusnan projektet.

Per-Ola var reportageteamets guide och ’handledare’ både när det gäller utrustning och färdigheter. Vinterfisket på sjöar är ju speciellt inte minst därför att det är ’svårt att läsa vattnet’ på den is- och snötäckta ytan. Kunskap om bottenformationer och strömförhållanden har därför stor betydelse.

Svenskt Fiske är Sportfiskarnas medlemstidning och Sveriges största sportfisketidning med runt 200 000 läsare.