SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Midsommar 2019

Blomstertiden omger oss med lust och fägring stor på årets största och svenskaste festdag, Midsommarafton! Det är bara att ta för sig av allt som naturen ger och välja ut det som lockar mest ur vår gemensamma kultur, späckad med traditioner i allt från mat och dryck till danslekar och blommor under huvudkudden. Nåja, vi behöver ju inte få ångest för fake news när vi sjunger att grodorna saknar både hörselorgan och svansar. Precis som vi har grodorna vänt in sina svansar och de hör bra. Blommorna under kudden är naturligtvis inget signalsystem. De handlar om romantik och den kryddan skadar inte.

Glädjen och upplevelsen är given förutsatt att vi tar för oss av den. Vilket i sin tur förutsätter att vi är tillgängliga för oss själva och våra känslor i den gemenskap som dagen är till för. Midsommar behöver våra känslor för att vara äkta och eftersom den här dagen är en färskvara, precis som alla andra dagar, är det bra att passa på att fira idag. Tillgängligheten ökar med en mobil- och spelfri dag som vi istället ägnar åt oss själva och våra närmaste. Det kan i alla fall vara värt att prova.

Traditioner är en viktig del av vår kultur, med upprepning av det som vi betraktar som självklara ingredienser för ett lyckat midsommarfirande. De har gått i arv från generation till generation med starka rötter i bondesamhället. Kanske vi ska säga hittills. För ett drygt halvår sen träffade jag en ung forskare och i en paus mellan arbetspassen tog jag upp frågan om vad han gillade bäst på julbordet. Julbordet, sa han. Vad är det? Jag insåg att vi hade olika tolkningar så jag förtydligade med att fråga vad han gillade bäst av julmaten. Eftersom jag hade mina favoriter, insåg jag att det finns alternativ. Hans familj firade med att äta sushi. Och titta på amerikanska filmer. Jag avslutade ämnet!

Det är en mänsklig rättighet att ty sig till de traditioner man gillar och det är okej att skapa nya.
Det finns ingen lag på att det måste vara sill och nubbe, lax, nypotatis och jordgubbar på midsommarbordet. Men det är enormt gott, till och med ’onödigt gott’!

Glad Midsommar!
/Helge Jonsson