SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Inflyttning och fiskeförbud

Nu är det dags för fiskar och annat liv att flytta in i Långåljusnans renoverade livsmiljö. Det ska de få göra i lugn och ro den här sommaren!

De sträckor av Långåljusnan som är åtgärdade genom det pågående projektet har därför särskild förvaltningsplan som underlättar för fisk och andra vattenlevande organismer att ”flytta in” i den återskapade miljön. Det behöver de göra som de själva vill och därför gäller fiskeförbud på de sträckorna under sommaren 2019.

Följande sträckor har fiskeförbud hela sommaren 2019:

  1. Saxvallsbron (väg 84; Sågströmmen nr 44 på kartan) till Rändhån (nr 45 på kartan)
  2. Från skylt ca 350 meter nedströms Strömhuvudet/Orten (nr 36 och 37 på kartan) till Skälningshån (nr 43 på kartan)

Förbudet gäller allt fiske!

Kom gärna och titta på de åtgärder som genomförts. Du märker vad som gjorts, även om du inte besökt området tidigare. På hemsidan hittar du aktuella uppgifter om hur projektet drivs i sommar.

Enkelt uttryckt har vi gjort Långåljusnans strömsträckor ’längre’ då böjar och kurvor återställts, strömriktare lockar fisken att vandra, syrehalten ökar med strömbildare, nya läplatser ordnas för vattenlevande organismer, fiskens födosök, vila och lek och vattenvolymen ökar genom djuphålor för bra vattentillgång i tuffare klimat. Biflödena får barnkammare! Det är det vi menar när vi talar om att återskapa NARTURVÄRLDEN™ i Långåljusnan!

Om du ursäktar prioriterar vi fisken före fiskaren! Men vi vet att du gillar det.

Välkommen! Och välkommen åter! Hälsar styrelsen i Långå Fiskevårdsområdes Förening

Projekt Långåljusnan stöds av länsstyrelsen i Jämtlands län, Härjedalens kommun, kraftindustrin och frivilliga insatser och privata gåvor.