SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Fiska eller inte? Det är frågan.

Vi rekommenderar eftertänksamt och ansvarsfullt fiske i sjöar och tjärnar istället för i strömmande vatten med undantag för Långå-Ljusnan där det går att fiska och har just nu ett mycket bra fiske med god tillgång på grov öring och abborrar runt kilot. Vi har haft hyfsat med regn de senaste dagarna med ökade tillflöden i åar och bäckar med välkommet syrerikt vatten till de fiskar som sökt nödhamn i enstaka djuphålor där. Vi avråder från fiske i dessa vatten tills vidare eftersom det tar tid för fisken att återhämta sig från den pressande situation de upplevat. Och det tar tid för dem att återvända till de platser de flydde ifrån i samband med torkan och där det tyvärr har uppstått näringsbrist på grund av torrlagda områden. Det är ännu för tidigt att veta om fisken tagit skada av situationen och isåfall vad det kan röra sig om och vad det kan leda till.

Vattnen måste få tid att stabiliseras till naturliga förhållanden. Vi har aldrig upplevt en sommar som denna med de konsekvenser den haft för vattenlevande organismer. Torrlagda sträckor i bäckar och åar har medfört förluster som det kommer att ta tid att reparera till naturliga förhållanden för hela ekosystem.

Vi följer givetvis utvecklingen mycket noga och har expertis för analyser. Slutsatserna av dessa ligger sedan till grund för hur pass vi kan tillåta fiske i våra vatten. Vår prioritet nummer ett är alltid fisken. Det gäller även under normala förhållanden med särskild uppmärksamhet på förhållandena nu. Och där måste vi alla hjälpas åt med omtanke om fisken.

Alla är välkomna att fiska här med det personliga ansvar som behövs för att garantera kvalitéerna i Långåfisket även i framtiden! Välkommen!

/Helge Jonsson