SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Dagen med lyft för sportfisket

Ett långt livs fiskeintresse har ofta börjat med att en morfar, med tid och tålamod, tagit med sitt barnbarn för abborrfiske på någon brygga. Enkla redskap, kanske bara en lina och en metkrok. Men viktigast och störst av allt – omtanken! Oavsett vilka präktiga troféfiskar det här barnet kommer att fånga som vuxen, så är den här upplevelsen oslagbart störst. ’När morfar och jag….Jag och farmor…..Första gången var det vår granne som lärde mig….’ Det var någon som öppnade dörren till en upplevelse – sportfisket. Och naturen! En ovärderlig händelse som satte in barnet i ett sammanhang med äventyr och spänning, avkoppling och harmoni, lycka och erfarenhet. Kunskap och bildning! En introduktör med kunskap och ambition att dela med sig och ge chans till viktiga upplevelser och pålitliga värden för livet. Varje fisketur är ny och unik, varje gång, rakt igenom hela livet.
’Stora metaredagen’ sammanfallr med en helgdag med långa och många traditioner. Just den här dagen är första sommardagen, oavsett hur långt den kommit. På medeltiden lär det ha förekommit ritualer vid den här tidpunkten då fiskeredskapen laddades med den energi de skulle ha för att skapa framgång – det vill säga ge mat! Det var också en dag då man samlades till gökotta, där även otillåtna politiska tal kunde hållas. Eller propaganda för nykterhet, Folknykterhetens dag. Nästa år är det hundra år sedan den grundades som ett inslag i kampen mot det förfärliga supandet.
Och naturligtvis Kristi himmelsfärds dag! En kyrklig högtid som lockade kyrkobesökare som om det var marknad!
Elevation betyder höjd eller ’lyft’. Det används som symbolhandling i nattvarden där brödet och vinet höjs upp inledningsvis. Jesu himmelsfärd är ett ’lyft’. Utan att förringa, innebörd och betydelse i den liturgiska kyrkoordningen, är det inte olämpligt att se barnets första fisketur som ett ’lyft’ in i en värld med sina gudomliga upplevelser under fisketurerna! Ett unikt tillfälle att visa sin omtanke om dem som ännu inte delar fiskeintresset! Men har rätt att få uppleva det!
Helge Jonsson