SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Erik Degerman och Ingemar Näslund får årets Smedmanpris

Smedmanpriset, som är den främsta utmärkelsen inom svenskt sportfiske, delas ut av anrika Dunkrokens Gille till minnet av författaren och konstnären Rolf Smedman.  Smedmanpriset 2023 tilldelas Erik Degerman, Örebro och Ingemar Näslund, Östersund, båda framstående författare, folkbildare och förebilder inom fiske och fiskevård.

I juryns motivering heter det: ”De unika betingelserna på vår jord är förutsättningar för allt liv. Naturresurserna är grunden för människans existens. Fungerande ekosystem med deras avkastning är själva basen för människans tillvaro, livsvillkor och livskvalité.

Erik Degerman och Ingemar Näslund, har genom sina arbeten identifierat människans och fiskens problemfyllda samexistens och funnit konstruktiva lösningar och åtgärder som kan skapa bättre balans i förhållandet. Det har gett kunskap, insikt och förståelse för människans ansvar att bevara, vårda och använda skyddsvärda naturresurser för en mer hållbar framtid.

Var för sig eller gemensamt, jämsides eller tillsammans, i samverkan och samarbeten har Erik Degerman och Ingemar Näslund skapat förhoppningar om att framtidens människor ska kunna ha tillgång till ursprungliga, vilda och friska fiskbestånd.

Strategierna bevara, skydda och återställa mångfald samlas inom begreppet akvatisk ekologi.

Erik Degermans personliga intressen, med omfattande kunskaper och erfarenheter, vilja och engagemang samt ansvarsfulla ambitioner om vattenmiljöer och akvatisk mångfald strålar samman i konkreta insatser med forskning, praktiska åtgärder och författarskap i människans tjänst. Det evigt cirkulerande vattnet är fundamentalt. Erik Degerman fullföljer därmed och är nyskapare i Rolf Smedmans anda.

Ingemar Näslund personifierar människans förmåga och egenskaper att uppmärksamma, inse, förstå och använda sina resurser med personligt åtagande och ansvar i forskning, förvaltning och uppdrag för en hållbarare värld där naturkapitalet är förutsättning för allt liv. Ingemar Näslund fullföljer därmed och är nyskapare i Rolf Smedmans anda.”

-Det är en ära för anrika Dunkrokens Gille att till var och en, Erik Degerman, respektive Ingemar Näslund, få överlämna Rolf Smedmans hederspris år 2023, säger Helge Jonsson, Gillesmästare i Dunkrokens Gille.