SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Den delikata Kräftgäddan

Kräftgädda; en delikatess som är inne i tiden just nu! Spara spadet från kräftorna! Tvätta bort slem (gäddans hudkräm), skrapa den ren, filea och skär ut slaksidan (buksidan) helt skinn och benfri. Skär det tunna köttet i ca 3 x 3 cm bitar och sjud dessa några minuter i kräftspad. Låt gärna kallna i spadet några timmar, gärna över natten. Serveras med dill på smörstekta skivor av vitt bröd i samma format med tunn skiva av smakrik ost som underlag under kräftgäddefilén! Delikat!

Namnet gädda kommer från fornsvenskans ‘gadd’ som betyder spets (jämför engelskans ord för gädda: pike) och syftar på gäddans vassa tänder. I svensk slang används även ‘gadd’ om tand.

Gäddan i fiskevattnen runt Långå är av mycket god kvalité och kan användas som utmärkt matfisk hela året. Eftersom halterna av tungmetaller och andra miljögifter är till en del på knappt mätbara nivåer kan gäddan ätas utan restriktioner.

Under ’Tips’ här på hemsidan finner du fler recept under Kroka & Koka.