SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Dags att rädda liv

Styrelsen för Långåfisket i Härjedalen vädjar till Svenska Livräddningssällskapet, Sveriges kommuner och Sportfiskarna om omedelbara åtgärder för att hindra dödsolyckor som sker under sportfiske.

Sommaren 2023 omkom fyra sportfiskare genom drunkning under fiske i Härjedalen. Det är fyra för många. Tyvärr har det hänt tidigare och inte bara i Härjedalen utan på flera platser runt om i landet. Dessvärre kommer drunkningstillbud att återkomma i år; en del med dödlig utgång.

Det här är helt oacceptabelt men möjligt att hindra, säger Helge Jonsson, ordförande i Långå fiskevårdsförening i västra Härjedalen. Det går att simulera ett händelseförlopp där sportfiskare, under säkra och kontrollerade former, får uppleva realistiska händelser och olycksrisker under sportfiske. Det är då man förstår hoten i vattnet. Vattenkunskap, medvetenhet, beteende och användning av rätt utrustning räddar liv!

En vanlig orsak är bristande kunskap om vad som händer när man faller omkull under vadning. Vadarbyxor kan bli en dödsfälla, särskilt för den som saknar flytväst. Ett sekundsnabbt förlopp leder till drunkning. Ibland med samma öde för den som kommer till undsättning och räddning. Tragedin är ett faktum.

-Det finns tre aktörer som har kunskap och resurser för att driva en kampanj med upplysning och realistiska övningar som räddar liv, säger Helge Jonsson. Det är därför som Långåfisket riktar sin vädjan till Livräddningssällskapet, som har kunskapen, Sveriges kommuner som äger bassänger att öva i och till Sportfiskarna med 60 000 medlemmar som användbara kontaktvägar.

Att under kontrollerade former öva fall i vattnet är ett led i utbildning och insikt om vad som händer. Kunskap om klädernas funktion i vattnet kan bäst förstås genom praktiskt prov under säkra former. En plats där det kan genomföras är i kommunägda bad.