SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

William Moberg-Faulds 50 år

William Moberg-Faulds fyller 50 år idag på Midsommarafton 2017. William är en förgrundsgestalt som tagit med fler ut på fiske än någon annan via sina många TV-program. Och fler kommer det att bli! Sommaren är fullbokad med inspelningar så när som på ett par dagars firande med familj och släkt i Hälsingland.

Visst var det så att William fängslades och delvis formades av Bengt Östes och Rolf Smedmans sätt att lyfta in sportfisket i folkhemmet via TVn, men William har fullföljt och utvecklat den traditionen som fängslande berättare och presentatör för sina generationer. Presentation är ju inte bara ett nyckelbegrepp inom flugfisket. Kärnan i Williams fängslande program är densamma, men skildringarna av fisketuren är av en delvis annan och nutida version och tekniken förmår mer för fler än någonsin tidigare. Tv-mediet når många och har enormt stort genomslag. Och numera är repriserna lättillgängliga på tider och vid tillfällen som passar tittaren, inte enbart sändaren.

Men William bär också ett annat mycket stort ansvar som delägare, styrelseordförande och aktiv i Nordeuropas ledande tidskrift, Flugfiske i Norden. Och han förmår att fullfölja traditionen med en kvalité som grundlagts av ett par generationer av chefredaktörer, skribenter, författare, fotografer och illustratörer. Där flödar kunskapen tillsammans med underhållande och lärorika berättelser, instruktioner och praktiska råd, spännande fotografier och illustrationer i fulländat konstmanér! För att inte tala om redaktörernas visdomsord som inledning i varje nummer. Flugfiske i Norden har under Williams tid behållit men även stärkt sin position som Nordeuropas främsta ”universitet” på flugfiskets område genom tidskriften i sig som exemplarisk ”studielitteratur”. Där kan man tala om bildning och kultur!

William är uppkallad efter William Shakespeare, framför allt tack vare sin engelske, nu bortgångne far som nådde berömmelse genom sitt skådespeleri i London och via sin plats i det engelska parlamentet. Det finns mycket engelskt ursprung i Williams flugfiskeutövning och med en svensk mamma och en morfar i Hälsingland, som lärde honom fiska, plus några närkingska särdrag kunde det inte bli annat än en ursvensk, anglofil flugfiskare av honom. Och på den vägen kommer det att fortsätta. Det uppskattar vi!

Varma gratulationer och hjärtliga lyckönskningar till Dig William från oss alla i Långåfisket! Njut av att Du nått en fin milstolpe i livet, fortsätt njuta av andra halvlek tillsammans med Din familj och känn att Du har enormt många fiskekompisar! Och Du är alltid välkommen och välkommen åter till Långå och Långåfisket. Efter alla Dina somrar här är Du en del av vår natur och kultur!
Helge Jonsson