SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Glad Midsommar!

Midsommaraftonen stiger in till oss, tidigt som vanligt, solen har knappt hunnit passera bakom Långåberget innan den tänder sommarhimlen i nordöst och illuminerar hättan på Långåknätten medan gräset sippar på nattdaggen bland kalvar och kor på Allans äng.

Det är inte afton i den bemärkelse som är den normala, det vill säga tiden då dagen övergår i skymning. Med afton menas i det här fallet dagen före en helgdag, dagen före Midsommardagen.

Nu står hela livet i full blom. ”Nu är det gott att leva” skaldade Olle Adolphson i sin visa. Det är en bra sammanfattning och kan inte sägas tydligare. Tiden runt Midsommar är sägenomspunnen och var och en av oss bär sin egen tolkning, förvaltar dess betydelse och njuter. Så är det gott att leva!

För flugfiskaren är det rena julafton! Från vattnen lyfter våra största sländor, Rocken, tillhörande Vulgata och Danica i Ephemerasläkten, flyger in bland björklöven, klär om till bröllopsfest för en smäktande dans och honorna kommer utflygande igen, lyckliga för att sjösätta början till nästa generation. Hon vet att hon har en mening med sin existens och det hon gör. Hon fullbordar sitt åtagande, samma uppgift som skötts av hennes företrädare under miljontals år, och när uppdraget är slutfört lägger hon sig till vila på vattenytan. Belåten och nöjd har hon nu överlämnat nästa generations liv, hon sträcker ut sina vingar, dör och blir till föda för dem som vi kallar Långåfiskets fyra stora: öring, röding, harr och sik! Det är gripande! Vi har ett bra ord för detta, ett ord som även gäller oss själva: kretslopp!

För många är Midsommarafton en av våra två mest traditionsmättade högtidsaftnar. Det är bara att ta för sig av allt vi ärvt och det är tillåtet att skapa nya traditioner. Men det finns vissa tillbehör i våra stora helger som är svåra att avstå ifrån. Naturligtvis tänker Du nu på samma delikatess som jag: sillen! Den går lika bra ihop med julgranen som med midsommarstången.

Ska vi nödvändigtvis leta nyansskillnader så är den kanske viktigast på Midsommarafton!

Här får Du mitt recept: Sill på gräslöksmousse! Serveras vilande på ett litet stycke bröd.
1 dl vanligt, normalsaltat rumsvarmt och krämigt smör, ½ dl crème fraiche (gärna den fetare), ½ dl majonnäs, 1½ dl finhackad gräslök. Rör om smöret med sked, peppra ur kvarn, rör nere crème fraichen, lite i taget och därefter majonnäsen. Vänd ner gräslöken. Lägg blandningen på brödbitar, gärna knäckebröd (rutbröd går bra), och toppa med bitar av Femminuterssill från den ena av våra två svenska kulturinstitutioner med samma namn: Abba!

Skål för den svenska sommaren!

Glad Midsommar!
Hälsar vi alla i Långåfisket,
Helge Jonsson