SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Thommy Gustafsson skänker konstskatt till Långåfisket

Konstnären, författaren och flugfiskaren Thommy Gustafsson, en av Sveriges mest kända och uppskattade personligheter i sportfiskevärlden, har donerat en omfattande digital version av sina konstverk och illustrationer till Långåfisket. Gåvan är unik och representerar ett enormt värde för Långå Fiskevårdsförening och därmed för dem som fiskar i Långå. Bilderna, närmare 150 tavlor och illustrationer, är överlämnade i digital form för användning i Långåfiskets verksamhet. Gåvan kom strax innan Thommy Gustafsson firade sin sjuttiårsdag den 14 maj.

Det är en obeskrivlig ära att få ta emot den fina gåvan, säger Helge Jonsson, ordförande i Långå
Fiskevårdsförening. Jag har aldrig tidigare hört talas om något liknande, att en fiskevårdsförening
får använda en av de främsta konstskatterna i sin verksamhet. Man kan bli ödmjuk för mindre. Samtidigt stimuleras vi i vår satsning på fiskekulturen. Gåvan ska vi naturligtvis använda på olika områden till glädje för alla sportfiskare i Långå och samtidigt hedra Thommy för den han är. Ett mål för Långåfisket är att öka innehållet i upplevelserna förutom själva fisket. Det är bland annat därför som vi har en styrelseledamot med särskilt kulturansvar, Margarea Selin. Och nu även en konstskatt!

Thommy Gustafsson är en av Nordens främsta på sitt område med internationellt erkännande. Under många år har han varit chefredaktör för den ledande tidskriften ’Flugfiske i Norden’ med otaliga reportage, artiklar och ledarkommentarer, rikt illustrerade med hans pedagogiska förmåga att skildra livet under vattenytan.

Thommy Gustafsson är en enastående uttolkare av fiskets etiska och moraliska perspektiv. Hans förmåga att klara ut vad som är rätt eller fel, vad som är gott och vad som är ont, vad man gör och vad man inte gör, det har gjort honom till en värdefull guide åt den som vill ägna sig åt ett vettigt och meningsfullt fiske. Stundtals har debatt och diskussion om fiskets miljöaspekter varit en svår balansakt mellan olika uppfattningar. Thommy Gustafssons kompass har varit till stöd för alla.

Upplevelsen är större än fångsten, brukar han säga. Med ett sådant påstående har han till exempel haft påverkan till och med över Långåfiskets regler där föreningsstyrelsen påminner om att ”Rent samvete är en del av Din fiskelycka och Dina fiskeminnen! ”

Tillsammans med legendariske Ulf Pierrou, som avled 2012, har Thommy Gustafsson gjort de pedagogiska illustrationerna i boken ’Flugfiskarens insekter’. Den betraktas som något av en bibel för den fulländade fiskaren.