SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Stora Metardagen

Grattis på Stora Metardagen! Det får vi säga idag enligt tradition som förknippas med märkesdagar. Stora Metardagen är alltid på Kristi Himmelsfärds Dag som infaller mellan den 30 april och 3 juni beroende på när Påsken blir av. Den här dagen betraktas som första sommardagen trots att den varierar så i tiden. Samma förvåning kan väl gälla fisket. Nu firas dessutom Folknykterhetens dag. Hur som helst – metardagen är det och denna ädla konst som ofta är inledningen till ett livslångt intresse för fiske är naturligtvis värd att fira. Med ett vanligt metspö i handen läggs grunden för det som förklarar och befäster fiskeintresset i alla dess nyanser och varianter för ett rikt liv.

Inom Långåfisket välkomnar vi gärna fiskare som vill använda sig av ett helt vanligt, långt eller kort, fiskespö och fånga sin middagsmat på det sättet. I en del av våra sjöar kan det vara okej att använda mask som bete, men i strömmande vatten är det hullinglösa flugkrokar som gäller. Att flugfiska med långspö kallades en gång i tiden för ’duna’; att ’duna’ innebar att man med ett enkelt spö av kraftigt rotskott från rönn eller ett inköpt bambuspö fiskade i små bäckar och åar med en delikat middag på bäcköring till kvällen.

Författaren Jan Tilliander, flitig besökare i Tännäs och Långå, har get ut en bok i ämnet, dit många lockas under det nygamla begreppet ’dapping’. Men det går naturligtvis bra att spöfiska från bryggkanten, båten eller stranden. Det är en naturnära upplevelse värd att rekommendera! För fiskare är naturligtvis ’folknykterheten’ ett beaktansvärt begrepp. Det är tillräckligt vingligt ändå att vara fiskare!   Glad Sommar!

Helge Jonsson