SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Pontonbron på drift

Islossningen har knäckt landförtöjningarna för Långåfiskets pontonbro över Svartaven på Långåljusnans norra sida ungefär mitt i Långå. Trots att bron är konstruerad för att tåla belastningen av is har årets förhållanden överträffat beräkningarna.
Bron är bl a utrustad med ankare som har lösts ut och den ligger nu förankrad ca 100 meter från den rätta platsen. Bron i sig är helt oskadad enligt vad som framkommit hittills.

Berörda intressenter som kraftföretaget och räddningstjänsten är informerade.

Bron kommer att bärgas och läggas på plats igen. Långå FVOF har en stor arbetsbåt som klarar den uppgiften.
– Vi kommer under sommaren att göra förstärkningar där infästningarna ska kunna motstå de krafter som uppstår i samband med islossningen, säger Helge Jonsson.

Att broar och bryggor utsätts för prövningar i samband med islossningen är ”gammal tradition” och ett återkommande fenomen, särskilt under tiden innan vattenregleringen. Påfrestningarna blir stora och på gamla lador som finns i Långåljusnans närhet kan man se anordningar för förtöjningar som skulle hålla ladorna på plats när vårfloden satte in. Det var något av folknöje att vara med om att ladorna flottades eller roddes tillbaka till sina rätta platser, berättar Helge Jonsson.