SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Gladast Påsk!

Helges krönika påsken 2020

Påskhelgen är inne och styggkrimen är över oss. Varje påskhelg är ny, men den här helgen har inslag som ingen av oss varit med om. Förresten ’krime’ är Långåmålets dialektord för förkylning eller snuva, och täcker alla nyanser av influensa. ’Stygg’ kan betyda allt ifrån ful och olydig till eländig eller förfärlig. Coronapandemin är värre än den värsta styggkrimen. Som jämförbar åkomma får man gå hundra år bakåt i tiden till spanska sjukans groteska härjningar.

Strax utanför Långå by börjar resten av världen och de som råkar bo där ska nu hålla sig hemma enligt Folkhälsomyndighetens beslut. Det hjälper mot smittspridning och det tar bort riskerna att tvingas ligga den lokala hälsovården till last på annat ställe än där man är skattskriven. Varje by och stad ska ha nog med sina problem. Det är rättvist. De närmare hundra tusen påskfirare som brukar vara i Härjedalen är välkomna tillbaka nästa Påsk! Nästa Långfredag är den 2 april 2021.

Hela installationen av fritidsboenden, uppdukningen av skidbackar, ägg, sill och andra delikatesser inklusive afterskimys, det vill säga allt som skaffats och förberetts för att upplevas och glädja, det blir inte använt. All snö som finns, den klädsamma solbrännan som låg inom räckhåll, gemenskapen i påskfirandet blir inte som det borde ha blivit. Grundsjörödingen simmar runt och förstår inte vart alla pirkar tagit vägen. Sotpannan puttrar över enstaka lägereldar och folk undrar mer än vanligt över framtiden. Särskilt de vars företag hänger på en skör tråd, klenare än den tunnaste fiskelinan. Arbetslösheten växer ur tillfälligt stängda fabriker, statskassans dammluckor öppnas som vårflod; den stora frågan är hur ska det bli och hur ska det gå då.

Vi har i alla fall turen att leva i ett av världens absolut bästa länder. Vi märker det särskilt i situationer som den här. De sällan hyllade myndigheterna visar sig ha kompetens och ansvarskänsla och politikernas enighet har beslutsamhet som situationen kräver, klart medvetna om konsekvenserna för dem som axlar den ekonomiska, sociala och kulturella välfärden. Vi har, trots allt som sägs, en omfattande och högtstående vård i världsklass där anställda gör mer än sitt yttersta med uppenbar risk för egna livet. Trots allt, ”vi har det bra bra”, som vi kan säga på Långåmål. Fundamenten i tryggheten ger oss en rejäl dos av harmoni och framtidstro.

Påskhelgen är en av kristenhetens största högtider. Inledningen med den stilla veckan går över i den dystra långfredagen, men på påskdagen ljusnar det och hoppet tar vid. Framtiden återkommer med det vi vill att den ska ha. I år ägnar vi oss mer åt eftertanke än normalt och av annat slag. Vi står inför dramatiska skeden där människor riskerar förlora sina livsverk, sina jobb, sin trygghet och i värsta fall sin framtidstro. Jag är övertygad om att vi i Sverige ska komma på fötter igen, men det kommer att ta tid som innehåller hårt arbete, uppoffringar och åtaganden.

Samtidigt kan vi passa på att fundera över vad som är nödvändigt och kanske till och med vad som är rätt och lämpligt. Är det verkligen nödvändigt att ta sig till ett otillgängligt område i Peru för någon vecka på ’healing och yoga resort’, coronaevakueras därifrån med hjälp av svenska staten och vara urförbannad på UD för att de inte slantar upp 20 000 och bjuder på flygbiljetten hem på skattebetalarnas bekostnad?!

Det finns alltid ett fullgott alternativ! Healing är engelska och betyder ’läkning’. Ingen behöver avstå! Kom till Långå! Långåfisket hör till den naturmedicin vi kan behöva mer än tidigare. Välkommen när normaltiden har återvänt. Förhoppningsvis i sommar!

Med önskan om en meningsfullt innehållsrik och därmed Glad Påsk!

Helge Jonsson