SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Nya och fler grepp för Grundsjörödingen

Nya och fler grepp kommer att undersökas för att rädda Grundsjörödingen i Grundsjön. Det enades projektstyrelsen om när den samlades till möte på plats i veckan. Dagens åtgärder går ut på reduceringsfiske efter sik och stödplantering av yngel, metoder som visar sig ge bra resultat.
Den sik som vandrat in från Övre Särvsjön är till nackdel för Grundsjörödingen. De går inte ihop, till nackdel för rödingen.

Projektet har pågått i drygt tio år med Fortum Sverige AB, Härjedalens kommun, Långå Fiskevårds Förening, Länsstyrelsen i Östersund och Särvsjöns bysamfällighet. Helge Jonsson i Långå är styrelseordförande.

– De metoder vi använder med nätfiske, ryssjor och stödodling ger bra effekt, men vi kan även utveckla fler åtgärder som bättrar på resultatet och bidrar till att minska kostnaderna, säger han. En sådan åtgärd är att skapa ett hinder för sikens vandring från Övre Särvsjön till Grundsjö magasinet. De tekniska lösningar som börjar finnas har bättre egenskaper och är värda att undersöka om de kan
ha tillräcklig effekt i tunneln här, säger han

– Dessutom ska vi utveckla en idé som kan gynna naturlig reproduktion av rödingyngel i Grundsjön.
Problemet idag är att när magasinet tappas för kraftproduktion, då sjunker isen och förstör rommen som lagts på grundare ställen. Tanken är att kunna bygga en ’damm i dammen’ i någon lämplig vik och lägga befruktad rödingrom i den för naturlig kläckning. Ynglen får sedan stanna där under en tid för att växa till sig och kan då klara näringskonkurrensen med siken när de släpps ut i det stora magasinet.

Det är Allan Blomkvist och Per-Ola Persson i Långå som sköter reduceringsfisket, som i år genomförs enbart med två ryssjor. Fångsten beräknas ligga närmare ett par ton, varav Härjedalens kommun tar hand om ett ton som används i skolmatsalar och äldreboenden. Siken i Grundsjön håller mycket fin kvalité och är en uppskattad delikatess.

Styrelsen för Grundsjöprojektet består av ordförande Helge Jonsson, Långåfisket, Marco Blixt, Fortum Sverige AB, Janne Gabrielsson, Härjedalens kommun, Joakim Svensson, Länsstyrelsen, Östersund och Torgny Gunnarsson, Särvsjöns bysamfällighet. Vid mötet avtackades Glenn Fransman, Särvsjön, för tiden som ledamot i styrelsen.