SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Nu är det dags igen

Nu är det dags igen! Planeringen av sommarens fisketurer. Det är ett pussel som kräver många tankar och funderingar för att alla bitar ska falla på plats och dessutom passa ihop. De lediga, längre, stunder som kan ägnas åt sportfiske är inte så många. Pusslet är minst sagt knepigt att få ihop. Många är inblandade.
Förresten, är det nödvändigt att planera för sommaren? Det är väl bara att slänga in grejerna i bilen och dra iväg. Många anser sig ha lyckad erfarenhet av den inställningen och att det inte blev som man trodde att det skulle bli, det har man ju erfarenhet av som sportfiskare. Spontaniteten fick ju i alla fall vad den behövde som impuls.
Man brukar fråga ’när är bästa fisketiden i Långå’? Rätt svar är egentligen ’hela tiden när fisket är öppet’ och eftersom det finns öppet fiske här året runt är svaret givet. Med frågan menar man egentligen: När är fisken mest på hugget? Underförstått – när har jag chansen att få en fisk? När vi svarar att det enbart är en tidsfråga innan du får en fisk, så håller vi oss till sanningen. Men det är kanske ändå en klen tröst.
Alla årstider innehåller sina speciella förhållanden och typiska särdrag som bildar fiskeupplevelsen. Att få en fin röding på vinterisen är en minnesvärd upplevelse. Just nu är soliga dagar på Grundsjön eller någon av tjärnarna en oslagbar händelse. En upplevelse då man inser ’att livet är värt att leva’. Att få en fin harr under höstfisket, likaså. Eller kanske bara få en liten bäcköring och inget mer, mitt i sommaren. Alla är värda att uppleva trots varierat utfall. Många förknippar ’mest och störst fisk’ med en lyckad upplevelse. Men är det enda målet, är besvikelsen nära.
Alla årstider har sin egen tjusning. Det Långåfisket erbjuder är ett varierat fiske hela året och vi försöker att underlätta för fiskaren så mycket som möjligt genom information, och olika typer av service. Vi ger råd för din planering av vad det här året kan innehålla för din del. Trots allt är det en fördel att vara väl förberedd och en enkel plan ökar chansen att fisketuren blir lyckad. Därefter är det fiskaren själv som avgör hur bra fisket är. På en och samma dag och plats är resultatet olika från noll känning till personligt rekord.
Personligen tycker jag att fisket i Långå är som bäst ”då och då” under hela året, men jag inser att det inte är något att planera efter med jobb, hushållning med semesterdagar och boende femti mil från Långå. Tiden är en avgörande faktor.
Det är alltid en fördel att öva fisketeknik och öka kunskaperna om fisk och fiske. Det är rätt tid för det nu. Alla kan bli bättre med mer övning och mer kunskap. Fiskeutrustningen kan ordnas redan nu. När fisketuren närmar sig är det annat som ska göras. Och du – gå till simhallen och prova ta på dig flytvästen när du redan ligger i vattnet. Och inse vad som händer när du faller i med vadarbyxorna på. Där får du lärdom som kan rädda ditt liv.
Här på hemsidan finns alla goda tips och råd om planering, utrustning, säkerhet och naturligtvis – fiskevattnen i Långåfisket. Vi ses!
Helge Jonsson