SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Lyckat sikfiske i Grundsjön

Sommarens reduceringsfiske efter sik i Grundsjömagasinet  har skett enligt  den fastlagda planen med djupa flytnät och två stora ryssjor. Nätfisket är avslutat medan de två ryssjorna fortfarande är på plats till i slutet av oktober. Nätfisket genomfördes under två veckor i slutet av augusti.

Åtgärden genomförs för att minska mängden sik i Grundsjön och därmed ge Grundsjörödingen möjligheter att överleva på sikt. Den invandrade siken fungerar inte ihop med rödingen till nackdel för den senare.

Hittills har 1 100 kg fångats med en snittvikt på ca 400 gram. Som tidigare är det Härjedalens kommun som tar hand om den största delen av fångsten för uppskattade rätter, serverade i skolmatsalar och äldreboenden. Fångsterna avtar år från år, vilket är tecken på att metoden lyckas.

Grundsjöprojektet som syftar till att bevara Grundsjörödingen för all framtid ägs och drivs av Fortum Sverige AB, Härjedalens kommun, Långå FVOF, länsstyrelsen och Särvsjöns bysamfällighet. Långå FVOF sköter entreprenaden.