SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Långåfisket har toppnotering bland sikfiskare

Nära hälften av Sveriges alla noterade rekordsikar som fångats på fluga har tagits i Långå!
Det uppger landets största fisketidning, Svenskt Fiske, i en faktaruta i anslutning till ett fyrsidigt reportage i senaste numret 2/2021. ”21 av 45 registrerade storsikar i Sportfiskarnas Sportfiskeregistret, som är tagna på fluga kommer från Ljusnan inom Långå fiskevårdsområde i Härjedalen”, står det i faktarutan om sik.
– Naturligtvis känner vi oss hedrade över den uppmärksamheten och glada åt att Långåfisket ’levererar’, säger Helge Jonsson. Det är det som är meningen med vårt arbete att sportfiskare inom området ska få minnesvärda upplevelser, säger han. Men är samtidigt lite lågmäld i sammanhanget.
– Självklart gläds vi med alla sportfiskare som infriar drömmen om att någon gång få uppleva spänningen med att fånga en riktigt stor fisk. Samtidigt vet vi att det är många som inte vill att vi ska berätta om alla ’rekordfiskar’! Varje sportfiskare vill helst vara ensam om sin ’uppfyllda dröm’ och är en hemlighetsfull skara som vill behålla fiskeställena ’för sig själva’. I alla fall är det en av förklaringarna till att det är ytterligt få som deltar i ’Fiskeligan’, Tidningen Härjedalens och kommunens tävling om vinnande fisk med fina priser.

I Sportfiskarnas tidning Svenskt Fiske har fiskejournalisten Lasse Hallberg och den kände fotografen Svanthe Harström gjort ett initierat reportage om sikfisket i Långå. Det är inte första gången! För ett antal år sedan hyllande Lasse Hallberg sikfisket i Långå med att jämföra det med vad havsöring fisket är för den som fiskar i världsberömda Emån.

Reportaget bygger på intervjuer med Börje Mattsson från Timrå som lockades av ryktet om en flugfångad sik i Långåljusnan på över fyra kilo. I reportaget får en annan kännare av Långåfisket, Elias Hammarlund, visa upp sina resultat både vad gäller fisk och de egna sikflugorna. Elias är nyinflyttad i Långå och ingår i fiskevårdsföreningens styrelse, där han är både sekreterare och kulturchef. ”Elias kan varenda sten i Långå”, brukar man säga om honom då han fiskat där sedan barnsben.