SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Konstaterade skador på harr

Tre fall av svampangrepp på harr i Långåljusnan har rapporterats. Orsakerna är inte fastställda, men de kan ha uppstått genom att återutsatt fisk kan ha skadats eller eventuellt att det är skador som uppstått under leken och som sedan lett till svampbildning.

Svampen får fäste i områden där huden är skadad och växer sedan ut över fisken. Stress i olika former ökar risken för angrepp. Hormonell omställning inför leken, lekvandring, slagsmål och lekaktiviteter kan alla bidra till att svamp får fäste nu när harren leker på våren.

Catch & Release kan vara en av förklaringarna om fiskarna hanteras ovarsamt av den som inte kan konsten och förstår hur känsligt det är.

Grundreglerna för Catch & Release är att man undviker att drilla fisken, fångar den i håv utan att lyfta den ur vattnet, tar loss den hullinglösa kroken försiktigt och låter fisken simma ut igen. Det går bra att tillfälligt lyfta håven för fotografering. Använd ditt ögonmått för att bestämma längden. Fiskar får aldrig vidröras av torra händer. Handhygien och våta händer är ett måste.

Fångad fisk med vita svampangrepp ska alltid tas upp och aldrig återutsättas oavsett storlek. Svårt angripna fiskar dör medan mindre angrepp kan läka ut.

Sötvattenssvamp finns naturligt i våra vatten, men omfattningen av angreppen varierar stort mellan olika år. Förekomsten av svampangrepp i Långåfiskets vatten är relativt sällsynta. Varm sommar med höga vattentemperaturer och låga flöden leder till större påfrestningar med större stresspåslag, sämre tillväxt och kondition tillsammans med ett nedsatt immunförsvar.

Rapportera eventuella fynd och iakttagelser på info@langafisket.se