SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Inga bygdemedel till Långåljusnan

Kommunstyrelsen har nu beslutat vilka som ska få del av bygdemedlen 2019. Tyvärr blir det inga pengar till Långåljusnan projektet. Styrelsen för Långå FVOF aviserade i augusti i fjol att det fanns ett kommande behov på sammanlagt 1,5 miljoner av bygdemedel för Långåljusnan-projektet under 2019 och 2020. Sedan gjordes en formell ansökan i oktober om 750 000 kronor, i tid då ansökningarna skulle vara inne hos länsstyrelsen.

Tyvärr fick vi inte förståelse för vårt behov att fortsätta projektet med att återställa Långåljusnan efter de skador som uppstått till följd av flottning och kraftutbyggnad, säger Helge Jonsson. Att kommunledningen inte prioriterar bygdemedel för medfinansiering av projektet är helt obegripligt för oss.

Kommunen har uppgett att det var ovanligt många ansökningar, mer än dubbelt som tillgängliga medel. Ett annat skäl påstås vara att kommunen vill ta ett samlat grepp om hela Ljusnan genom Härjedalen. Tankarna är ännu så länge på ’idéstadiet’ och kommunens bedömning är att det kommer att ta tre till fem år innan projektet blir av. Men det är isåfall en välkommen satsning, enligt styrelsen i Långå FVOF. Härjedalen har många möjligheter att erbjuda mer av förstklassigt fiske än vad som sker idag. Att den satsningen kommer till stånd är viktigt, men det är inte till hjälp åt oss just nu, säger Helge. Vi behöver fullfölja investeringen i Långåljusnan. Ett avbrott skulle fördyra väsentligt och dessutom rasera den organisation vi skapat för projektet.

Det är dessutom extra bekymmersamt eftersom det är bråttom att vidta åtgärder som mildrar effekterna av klimatpåverkan, så som vi upplevde i fjol med syrebrist i vattnen och uttorkade bottnar på många håll i biflödena. Mot den bakgrunden har vi ju ’uppgraderat’ projektet,

– Naturligtvis  tycker vi att det är bekymmersamt att vi inte kan få bygdemedel till ett projekt som ligger i linje med vad medlen ska användas till, säger Helge Jonsson.

Däremot beviljades 120 000 kronor för satsningarna på Skansdammen och 55 000 till Långå FVOF:s andel i Grundsjöprojektet. Långå IF får köpa ny gräsklippare och Nytta&Nöje får pengar till golv. Långå Skans projektet fick nej till handikappanpassning av vägen.