SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Glad Påsk!

Glad Påsk! Trots allt, finns anledning att tillägga även den här påsken, där en aldrig tidigare upplevd prövning drabbat en hel värld. Alla har någon saknad bland dem som farsoten tagit ifrån oss. Men mitt bland dessa sorgliga upplevelser kan det smyga sig in ögonblick då vi kan se både glada och hoppfulla ut. Är man intresserad av fiske, visar det sig vara ett sådant område.

Per Gunnar Svensson, PG, en av Långåfiskets trotjänare genom åren, skickade en påskhälsning som gör skäl för ordet Glad!

”Glad Påsk på er!”, skrev han som hälsning från sig och Christina. ”Litet smakprov på fin Grundsjöröding! Ni har gjort det bra med siksaneringen! Det har tagits ett flertal fina fiskar och det roliga är att fisken har en helt annan fetma!” Den bekräftelsen är naturligtvis till glädje, inte bara för styrelsen i Långå fiskevårdsföreningen, utan även för alla andra som finner upplevelser och rekreation i Långåfisket. Och om man vågar tolka tecknen som exempel på effekter av Grundsjöprojektet är även Fortum Sverige AB, Härjedalens kommun, Länsstyrelsen i Jämtlands län och Särvsjöns Samfällighetsförening lika glada som samarbetsparter i projektet.

PG är en i raden som konstaterar att Grundsjörödingens kvalité som matfisk har ökat på senare tid med en större fetthalt. Fett är smakbärare och förklaring till upplevelsen av fiskens smak! Vi noterar även att den så kallade K-faktorn, alltså förhållandet mellan vikt och längd har ökat på senare år även för öring, harr och abborre. Det tolkas som att minskningen av sikpopulationen gynnar övriga fiskarter näringsmässigt.

Påskhelgen är av tradition rödingfiskets höjdpunkt där upplevelsen av vårvintern är som bäst. En del anser att det är bästa tiden på året och det är lätt att hålla med om det även om övriga årstider är starka konkurrenter. I alla fall markerar Påsken slutet på den kärva vintern och skvallrar om vårens antågande. Tillsammans, om än på avstånd, önskar vi varann en riktigt Glad Påsk!

Helge Jonsson