SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Fiskesommaren 2021!

Fiskesommaren 2021! Vad kommer vi att minnas av den, annat än att restriktionerna för pandemin lättade, att vi fortsatte att se Sverige som ett utflyktsmål för alla, inte minst för sportfiskare och att sommaren blev varm men inte så hemsk som den heta sommaren 2018. Plus allt möjligt annat, värt att minnas, värt att längta, till nästa sommar! Och naturligtvis, viktigast av allt – fisketurerna med alla dess upplevelser!

Långåfisket kan notera sommaren 2021 som en stark upplevelse, delad med tillfredsställelse inte bara av oss i styrelse, ledningsfunktioner och alla medverkande utan även av nya besökare och ofantligt många återbesökare. Antalet fiskedagar och fisketillfällen är tillbaka på tidigare nivåer, stabila till sitt innehåll genom den kvalité som många upplever och gillar. Fler och fler återvänder för att de uppskattar ”helheten”, inte bara själva fisket utan i lika stor grad alla upplevelser kring det. Får jag en fisk så är jag mer än nöjd med den bonusen, som en sa.

Höjdpunkten för oss i fiskevårdsföreningen är att de restaurerade strömsträckorna i Långåljusnan är återställda till ’naturnära’ förhållanden, visserligen med reglerat vattenflöde men med böjar, krökar, forsar, djuphålor, lekområden för fiskar och insekter, alltihop upplivat med ökad syrehalt och större vattenvolym. Livsmiljön är nummer ett. Finns det fisk finns det fiskare, brukar vi säga, och i sommar har strömsträckorna åter öppnats för flugfiske. Öringen är fredad hela året, hullinglöst, catch&release! Vi gläds åt att livsgnistan har återvänt till bottnarna, återväxten är lovande med flera positiva tecken och skönheten har återvänt till denna pulsåder. Detta har vi fått många berömmande ord för, uppskattning efter sakkunnig granskning och delad glädje med dem som ser en lovande framtid!

”Långåljusnan skapades i tidernas begynnelse och fullbordades av Långå Fiskevårdsförening år 2020”, påstår jag! Sida vid sida med alla framtida sportfiskare riktar jag ett stort tack till alla som under sex år bidragit till resultatet! Per-Ola Persson, Långåfiskets kvalitetsansvarige, har vadat miltals och dirigerat stenbumlingar, småsten, grus och sand till sina nya uppgifter som formger en levande å. Allan Blomkvist har skapat rastplatser, ställt ut fiskarkojor och öppnat för dem som behöver lättillgängliga fiskeställen! Svenska staten har gett sitt eget och EUs stöd via länsstyrelsen. Härjedalens kommun har stöttat och kraftindustrins bygdemedel har bidragit. Sportfiskarna har sponsrat med lekgrus.

Till samtliga skickar jag ett varmt tack och ber att det når alla som med olika insatser ingått i samarbetet och är förklaringar till resultatet!

Långåljusnan är öppen för fiske hela året, men naturligtvis ska fredningstiderna för öringen respekteras. Det utvecklas en lokalt präglad stam av Ljusnanöring – alltså en Långåljusnan öring – och strömsträckorna kommer att ingå i ’projekt öring’ som vi driver de närmaste åren med sikte på att bygga upp öringstammen. Höstens harrfiske är en upplevelse!

När vi summerar sommaren 2021 har vi en bra plattform för fiskeintresset som ”aldrig stänger”!
Helge Jonsson