SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Driftingfiske på Långåljusnan

Att fiska genom att driva med strömmen (drifting) på Långåljusnan genom Långå by är en upplevelse. På flera platser är bojar utlagda för förtöjning. Eftersom de är placerade på gamla ’nätfiskeplatser’, där fisken fortfarande uppehåller sig, är chanserna goda att få fisk. Fiska av området runt bojen!

Bojarna är lämpliga för förtöjning av båt, kanot, flytring och pontonbåt. Du slipper förtöja med eget ankare som skrämmer bort fisken minst en halvtimme och innebär att du blir utan fisk.

– Bojarna är till för förtöjning på ett säkert, smidigt och ’ljudlöst’ sätt som samtidigt är säkert, säger Helge Jonsson. För några år sedan inträffade en drunkningsolycka när två män i en kanot hade ankrat i Rändhån och när kraftverket startade fick de inte upp ankaret, kanoten sjönk och de hamnade i vattnet. En av dem drunknade.

Driftingfiske är en mycket gammal metod i sjöar och vattendrag som lämpar sig för både spinn och flugfiske. Betet/flugan släpas efter båten på lämpligt avstånd och påminner om dragrodd (och trolling), men i det här fallet är det ”strömmen som ror” och fiskaren kan helt ägna sig åt fisket och bara ibland behöva styra båten.

Sträckan från Långå Skans till nedströms vägbron tar ungefär två timmar, beroende på hur lång tid man förtöjer vid bojarna.

Fortum Sverige AB har på eget initiativ sponsrat projektet efter en idé som utvecklades av Långåfisket. Det är ett exempel på det löpande samarbete som Långå FVOF har med Fortum.