SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Drifta på Långåljusnan

Du kan fiska säkrare, enklare och utan att skrämma fisken tack vare de tolv bojar som lagts ut nedströms tunnelutloppet från Långå kraftverk och genom Långå by. I bojarna kan man förtöja och fiska av området för att sedan drifta vidare nerströms till nästa boj. Den nedersta sträckan, den genom byn, tar ett par timmar och blir ett lagom fiskepass..

Långåljusnan nedströms tunnelutsläppet från Långå kraftverk är en tillgång för sportfiske och friluftsliv. Älven rinner igenom Långå by i ett tusenårigt kulturlandskap med ängar, betesmarker, trollskog och vackra vyer. Rikt fågelliv. Här är många fiskeplatser med fin öring, harr, sik, gädda och abborre. Även en och annan röding finns. En öringhona på 8,1 fångades och sattes tillbaka här för några somrar sedan.

Vattenflödet nedströms kraftverket har ändrat karaktär på senare år. Förr var körningarna i kraftverket mer förutsägbara. Idag måste vattenkraften träda in när vinden mojnar och vindkraftverken stannar, annars blir det problem i elförsörjningen.

Bojarna är utlagda för förtöjning av båt, kanot, flytring eller pontonbåt vid grundflak och grusbankar som är kända fiskeplatser sedan länge. Innan kraftregleringen lade byborna nät där. Det har upphört, men fisken står kvar på samma ställen.

Ett varningens ord till dem som vadar. Vattenflödet kan öka kraftigt helt utan förvarning och det gäller att ta sig i land, helst på rätt sida av ån. För alla gäller det självklara att man har flytväst! Rätt påtagen! Hela tiden!