SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Dåligt omdöme medför risker

En fiskare varnar för att förtöjning i bojar som finns utlagda i Långåljusnan leder till att riskerna med vattenflödet nonchaleras. Han uppger att han vid två tillfällen har noterat olyckstillbud med fiskare som inte lämnat ån i tid när kraftverket kört igång. Det ska ha gällt fiskare med flytringar.

Säkerhet och omdöme får aldrig klicka, säger Helge Jonsson, ordförande i Långå FVOF. Det gäller oss i styrelsen, som har ansvaret för verksamheten, men är ytterst en skyldighet för den som fiskar här. Allt fiske sker på egen risk och under eget ansvar. Det innebär att den som fiskar inom Långå fiskevårdsområde bär det fulla ansvaret för sitt fiske med de risker och konsekvenser det alltid innebär.

Det finns en generell varning för att vattenflödet i Långåljusnan kan ändras snabbt och utan förvarning när kraftverket kör igång. Det gäller sträckan från tunnelutloppet i Rändhån (nr 45 i fiskekartan) och nedströms, med särskild uppmärksamhet i den övre delen. Lämna ån omedelbart om du märker att vattenflödet ökar. Det gäller för alla och alltid längs hela sträckan nedströms tunnelutloppet!

För ett par år sedan skedde en allvarlig olycka där två män ankrat sin kanot i Rändhån, nedströms tunnelutloppet. Plötsligt körde kraftverket igång, de fick inte upp ankaret och kanoten vattenfylldes. Båda männen hamnade i vattnet; en av dem drunknade. Ingen hade flytväst.

– De bojar som finns utlagda innebär större säkerhet än att använda eget ankare. Bojarna är placerade på gamla nätplatser, där fisken håller till. Att inte behöva fälla ankare där innebär att man inte skrämmer fisken. Ett tredje skäl är att Långåljusnan kan användas för driftfiske, drifting, det vill säga man låter sig föras med strömmen och fiskar av sträckan, med uppehåll vid bojarna, säger Helge Jonsson.

– Säkerhet i alla avseenden är högprioriterat område för Långå FVOF. Styrelsen gör allt som är möjligt för säkerheten, men det slutliga ansvaret ligger hos den som fiskar. Medvetenhet och gott omdöme i alla situationer är fiskarens ansvar. Ett ansvar som varje fiskare måste ta på fullt allvar, säger Helge Jonsson.