SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Allhelgonahelgen är minnesstund

Allhelgonahelgen är ett exempel på att avlidna därmed inte är ’döda’. De finns kvar i våra  minnen, de blir ihågkomna i sammanhang som påminner om dem, vi återanvänder det vi lärt och upplevt tillsammans, vi känner fortsatt samhörighet. Tomrummet är visserligen till brädden fyllt, men av saknad. Men det är personer, som under sin livstid, förstod att de kommer att minnas och hedras. Då och då och särskilt vid Allhelgonahelgen. Av oss som är kvar, här och nu.

I år har fler avlidit än vad som är normalt för livslängdens gräns. Tiotusentals, ofta unga män och kvinnor, offras av sina regimer i meningslösa krig. Unga kriminella, till och med barn, tar livet av varann i skjutningar och sprängdåd. Vår yttrandefrihets lag har skördat sina första offer när två fotbollssupportrar sköts till döds i Bryssel därför att de var svenskar, komna från ”koranbrännarlandet” i norr.

Dessvärre har året inneburit att många av oss saknar en eller till och med fler av våra fiskekompisar. Svenska Livräddningssällskapet har hittills i år noterat 60 avlidna genom drunkning, flera av dem under fisketurer. Enbart i Härjedalen har tre sportfiskare avlidit genom drunkningsolyckor under fiske. Fler än noll är alltid för många!

Vi behöver bara stanna upp en kort minut och påminna oss om det. Vi kan göra det när som helst eller tillsammans när vi besöker kyrkogårdar och delar gemenskapen där. Vi kan göra det genom att på söndag, Allhelgonadagen, gå till ’den okände soldatens grav’ på Långå Skans för en stilla stund av eftertanke. Marschallerna tänds klockan 14.00.

Sedan kan vi gå ner på skansens södra strand längs Långåljusnan och lägga en fluga åt deras minne. Den sträckan är alltid öppen som en del i Långåfiskets kulturprogram.

Det ingår i vår kultur, som sportfiskare, att använda vår eftertanke särskilt den här helgen. Det är ett sätt att visa vår styrka och delaktighet i de större sammanhang vi är en del av.

Helge Jonsson