SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Catch&Release vid pimpelfiske

Flera har frågat om man ska återutsätta – catch and release (C&R-fiske) – när man pimpelfiskar. Ja, om man behärskar tekniken som inte bara gäller pimpelfiske utan vid allt fiske, säger Helge Jonsson som är ordförande i Långå FVOF.

Enligt reglerna ska all fisk som inte når minimimått återutsättas oskadd. Det gäller även fisk under minimimått som råkat skadas. Den ska avlivas och återsättas i vattnet för att ingå i kretsloppet som föda åt fiskar och vattenlevande organismer. Men vad är det då som gäller i övrigt?

Vad man får eller inte får när man fiskar bestäms av Långåfiskets regler och av gott personligt omdöme, etik och eget ansvar. Det är tillåtet att fånga och behålla fiskar av godkänd storlek för dagens måltid. Självklart får en och annan följa med till frysen, men den som köper fiskekort i Långåfisket ska inte ägna sig åt ’husbehovsfiske’. Det handlar om ett vettigt sportfiske som utövas av medvetna och ansvarskännande sportfiskare. Det innebär samtidigt att den som redan fångat ett lämpligt antal kan fortsätta att fiska men sätter sen tillbaka den övriga fisken. Oskadd! Förutsatt att man kan den tekniken, säger Per-Ola Persson, Långåfiskets River Keeper och kvalitetsansvarig i styrelsen.

Det är det som är meningen med C&R-fiske, man sätter tillbaka den fisk man vill lämna för att ha chansen att möta den som ännu större nästa gång!

Det är fullt möjligt att återutsätta fisk som man fångar på pimpelfiske, säger Helge Jonsson, men det kräver mycket stor försiktighet och en hänsynsfull hantering av den fångade fisken. Fisk som hugger på mask eller maggot hinner inte upptäcka i tid att där finns en hård krok, vilket den omedelbart känner när man fiskar med fluga. Det innebär att fisken sväljer agnet, som fastnar en bit ner i halsen, i svalget, och fäster där. Om man dessutom  ”sliter upp” fisken ur vattnet genom is hålet blir skadorna som regel svåra och fisken får blödningar i strupen. När den sedan hamnar på isen utsätts den för kyla och ofta kalla vindar som torkar ut slemskiktet, bland annat på ögonen och det finns risk att fisken bli blind. Oddsen att fisken ska kunna sättas tillbaka och överleva efter en sådan händelse är små.

Vad ska man göra istället då?

Undvik mask och maggot som beten. Det finns konstgjorda beten (dun och konstmaterial) som ger fiskaren hyfsade chanser att lossa och sätta tillbaka fisken. Drilla fisken försiktigt mot is hålet och drag den långsamt, hela tiden med god kontakt, mot ytan. Avgör om det är en fisk du vill behålla, ta upp den då och avliva den omedelbart. Vill du sätta tillbaka den, då greppar du kroken i fiskens mun nere i vattnet, helst med en peang, lossar kroken försiktigt och tvingar fisken att backa genom is hålet, tillbaka till friheten igen.

Tyvärr ser man ofta att fiskare låter fångsten ligga döende på isen! Det är aldrig tillåtet!

I princip gäller det här all fisk och allt ’ädelfiske’ det vill säga fiske efter öring, röding, harr och sik. Gädda, abborre och lake ska naturligtvis respekteras på samma sätt, men i allmänhet är det inte lika vanligt att man vill sätta tillbaka de fiskarna. Dessutom är även de delikatesser som gärna får gå direkt till matbordet.