SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Närodlad sättfisk

Långå FVOF håller fast vid sin långsiktiga strategi om att odling av sättfisk ska ske i närområdet. Det motiveras av etiska skäl, omtanke om fisken, säkerhets och kvalitetskrav. När fiskodlingen i Lockne nyligen såldes till Umlax AB upphörde kontraktet med Långå FVOF. Det innebär att avelsbesättningen av Grundsjöröding nu flyttats till fiskodlingen i Hedeviken där även uppfödning av yngel kommer att fortsätta. Fiskodlingen i Tännäs har samtidigt tagit emot de ca 15 000 yngel av Grundsjöröding från årets kläckning. De kommer att vara klara för utsättning nästa år, i huvudsak för Grundsjöprojektets behov. Projektet syftar ju till att bevara rödingen i Grundsjön.

Fiskevårdsplanen för Långå FVOF innebär att endast de ursprungliga fiskarterna får finnas inom fiskevårdsområdet, med undantag för två put-and-take vatten. I det ena av dessa finns även regnbåge.
Planen inriktas på att det i första hand är naturlig reproduktion som ska stimuleras bl a genom biotopåtgärder. Stödplantering kan ske i den omfattning som fiskevattnen kan tillåta.

Ledorden i fiskevårdsplanen är att bevara, vårda och använda det attraktiva Långåfisket på den nivå det har idag.