SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Gott nytt fiskeår!

Årsskiften är fyllda av önskningar, förhoppningar och ibland åtaganden att ändra på det som behöver ändras. Det är rätt tidpunkt och genomförandetiden är 365 dagar om det inte är skottår som har 366 dagar med tillägg den 29 februari. År som kan delas med fyra är skottår. Nästa gång det infaller blir om två år. Årsskiften är även utsiktspunkt för vad som blev under året som gick.

Antalet förhoppningar om framtiden, respektive slutsatser om vad som blev 2021, uppgår till cirka 8 miljarder om det stämmer med antalet människor på planeten. Alla lika allvarliga och viktiga. Tillsammans en resurs att uträtta stordåd för framtiden om vi bestämmer oss för det. Högt på listan står behovet av ett klimat som gör fortsatt liv möjligt. Större utmaning har vi aldrig upplevt oavsett om vi anser att hotet är verkligt eller bara påhittat. Det är riskabelt att chansa även om vi skulle komma fram till att det inte var så farligt som det verkar just nu.

För oss sportfiskare och fiskevårdare finns en parallell utmaning; naturen med friska vatten och friska fiskar är nummer ett och egentligen det enda vi kan prioritera. Finns det fisk finns vi! Vårt ansvar börjar i oss själva och hur vi hanterar vår livsföring. Jag är inget föredöme, trots kunskap, insikt och medvetenhet om konsekvenserna av min livsföring med överförbrukning av energi, som exempel. Till och med med vetskap om hur jag kan leva ett bra liv utan min stora förbrukning av el och drivmedel. Jag har exempel ur min egen släkt genom en elräkning till min morfar år 1940, året då jag föddes. Då uppgick årsförbrukningen i den gården till 50 watt för 25 kronor! Det räckte till tre glödlampor men var mycket pengar på den tiden, cirka 650 kronor idag. Tillägg 5 kronor för radion! Och man tyckte att man levde ett hyggligt liv även då trots att morfars årsinkomst bara var några hundra.

För tillfället finns ingen som kräver att jag övergår till att leva i ”nöd”. Men såhär kan det inte fortsätta. I Glasgow enades hundratio nationer om ett tufft program för att rädda klimatet. Det är bra, men det går inte att lagstifta fram villkor som ändrar våra levnadsmönster i den takt som behövs. I demokratier är det inget kvickfix om inte jag som individ ställer upp. Emma, femton, ett av mina barnbarn har protesterat hos jordbruksministern om industrifisket efter strömming. Hon fick svar om att brevet hade skickats till fel minister. På julbordet hade vi även i år inlagd strömmingsflundra. I år var den inte större än en tändsticksask på grund av industrifiske för fiskfoder med dök upp som gravlax på fatet intill!

Året som gick firade jag 75-årsjubileum som ’sportfiskare’. Jag har samma intresse idag och ska fortsätta så länge jag kan hålla i ett spö. Och Långå fiskevårdsförening kommer att arbeta för fisken i första hand. För fiskaren i andra. Vi vet att du håller med!

Helge Jonsson