SvenskaEnglishDeutschFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Glad midsommar!

”Äntligen midsommarfirande på Långå Skans” meddelades det för ett par dagar sen. Rubriken började med ett av de mest laddade ord vi har i svenskan, sedan Selma Lagerlöf 1891 inledde sin debutroman, Gösta Berlings saga, med orden ’Äntligen stod prästen i predikstolen’.
Ordet ’äntligen’ beskriver att en period, en process eller en längtan når sitt önskade mål. Äntligen kom jag fram till mitt favoritställe där fisken väntade på mig! Det man drömt om blir av, kanske inte exakt som man vill, men det ’inträffar’. Man ’går i mål’ och inleder en fortsättning, i det här fallet på sommaren med alla förväntningar och önskningar vi packat den med. Naturen på sin höjdpunkt, grönskan i sin rikaste dräkt, fågelungarna övningsflyger, blommorna blommar, tjärnarna ligger i landskapet som regnskurade speglar, fisken vakar!
Äntligen samlas vi igen till midsommarfirande. Med samma värme som i julhälsningarna önskar vi varann en Glad Midsommar. ’Trots allt’ – det ska vi unna oss även om vi inte för en sekund glömmer lidandena i världens meningslösa krig. Det är inte mer än 300 år sedan ryssarna var här och krigade mot oss. Det är tio generationer tillbaka i tiden. I Sverige! På svensk mark! Midsommarafton 1719 brändes Forsmarks bruk, allt försvann utom kyrkan. Illdådet var bland annat riktat mot svensk infrastruktur. Men! Ur askan uppstod ett nytt framstående industriland med världsledande järnframställning och myntade begrepp som ’det svenska stålet biter’.
Igår kväll klockan 22.51 inträffde sommarsolståndet med årets längsta dag. Under en tid blir det inte riktigt beckmörkt någonstans i Sverige eftersom solen bara är en bit under horisonten i sin nordliga riktning. Midsommarnatten och nätterna däromrkring innehåller sin magiska skymning, som övergår direkt i gryning. Mörkret får inte plats! Fiskedygnet slutar och börjar i nästa. Samtidigt! Den mesta och bästa fisketiden upplevs just nu. Nu är det gott att fiska!

Glad Midsommar!
Helge Jonsson